Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ για Dow Jones και S&P 500 

Νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ σημείωσαν και σήμερα οι Dow Jones και S&P 500, σε μια ημέρα στην οποία επικράτησε μια γενικευμένη ευφορία στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου για έναν και μόνο λόγο: την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με ρυθμό 0,5% τον περασμένο μήνα μετά την άνοδο 0,9% τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση σε 15 μήνες. Σε ετήσια βάση ωστόσο ο πληθωρισμός διατηρήθηκε σε υψηλό 13 ετών. 

«Θα κρατήσουμε τη θετική πλευρά και τον “ούριο άνεμο” που έφεραν τα στοιχεία σήμερα, ωστόσο το άγχος παραμένει αναφορικά με τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζόι Joy, επικεφαλής αγορών στην Ameriprise Financial. «Για τη συζήτηση αν ο πληθωρισμός είναι παροδικός ή όχι τα σημερινά στοιχεία δεν μπορούν να δώσουν απάντηση, οπότε η συνέχεια είναι κάπως συγκεχυμένη», συμπληρώνει. 

Οι επενδυτές ήταν σε κατάσταση επιφυλακής τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, ανησυχώντας ότι η συνεχής άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε απόσυρση των μέτρων στήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας Έστερ Τζορτζ δήλωσε σήμερα ότι με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, «ήρθε η ώρα να επαναφέρουμε τις ρυθμίσεις». Επιπλέον, ο ομόλογός της της Fed Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμά της για τη μείωση των αγορών ομολόγων τον επόμενο μήνα και η μείωση αυτή θα αρχίσει τον Οκτώβριο.

Οι δηλώσεις αυτές εντούτοις δεν λειτούργησαν ανασταλτικά για τους επενδυτές, κι έτσι ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος 0,62% ήτοι 220,30 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 35.484,97 μονάδες. Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και ο S&P 500 κλείνοντας με άνοδο 0,25% στις 4.447,70, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq δεν συνέπλευσε με το γενικευμένο κλίμα και υποχώρησε κατά 0,16% στις 14.765,13 μονάδες. 

Οι κλάδοι των πρώτων υλών και ο βιομηχανικός ήταν εκείνοι που ξεχώρισαν, ενώ υπό πίεση βρέθηκε ο τεχνολογικός κλάδος μετά την παρουσίαση νομοσχεδίου το οποίο έχει στόχο να περιορίσει τον υπερβολικό έλεγχο που ασκούν στα καταστήματα εφαρμογών οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί Apple και Google.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News