Business & Finance Τετάρτη 11/08/2021, 22:42
ΑΓΟΡΕΣ

Μπάιντεν: Ψήφο εμπιστοσύνης στις ενέργειες της Fed για τον πληθωρισμό 

Μπάιντεν: Ψήφο εμπιστοσύνης στις ενέργειες της Fed για τον πληθωρισμό 

Την αμέριστη εμπιστοσύνή του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφορικά με τις ενέργειες της για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι ξέρει ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του. 

Οι δηλώσεις αυτές του Τζο Μπάιντεν, έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, ο οποίες μπορεί να έμειναν σε υψηλό 13 ετών σε ετήσια βάση, σε μηνιαία βάση όμως επιβραδύνθηκαν στο 0,5% από 0,9% τον Ιούνιο. Η άνοδος του πληθωρισμού έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Οι υψηλότερες τιμές σχεδόν στα πάντα, από τις κατοικίες μέχρι τα καύσιμα και οι ελλείψεις σε βασικά προϊόντα απειλούν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στόχος που ήταν ο βασικός άξονας της ατζέντας του Μπάιντεν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο.

«Αυτή τη στιγμή, οι ειδικοί μας πιστεύουν ότι -και μαζί τους συμφωνούν και οι μεγάλοι αναλυτές- αυτά τα σημεία συμφόρησης και οι αυξήσεις των τιμών θα μειωθούν καθώς η οικονομία μας συνεχίζει να ανακάμπτει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Ενώ τα σημερινά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα παρακολουθούμε προσεκτικά τον πληθωρισμό κάθε μήνα και θα εμπιστευόμαστε τη Fed ότι θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν και όταν χρειαστεί».

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Fed, πιθανώς να μην χρειασθεί αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2023, ωστόσο η πρόσφατη επιτάχυνση του πληθωρισμού έχει εντείνει τη συζήτηση για το εάν χρειάζεται ταχύτερη δράση, όπως η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων της Fed ύψους 120 δισ. μολαρίων το μήνα.

Ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ του οποίου η θητεία λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η τρέχουσα έκρηξη του πληθωρισμού είναι πιθανώς παροδική.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News