Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 19:55
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτικότητα και μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διστακτικότητα και μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με απουσία ξεκάθαρης τάσης κινήθηκαν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπως συνέβη και στη χθεσινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές εμφανώς επηρεασμένους από μία σειρά γεγονότων τα οποία έχουν επιφέρει μία επιφύλαξη και μία διστακτικότητα.

Στο ήδη υπάρχον κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συσφίγκουν τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού και από το μέτωπο του Brexit δεν παρουσιάζονται ξεκάθαρες ενδείξεις προόδου στις συνομιλίες πέραν αντιφατικών δηλώσεων, ήρθαν να προστεθούν τα σημερινά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο. 

Ειδικότερα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθείων (ΡΜΙ) της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες τον περασμένο μήνα έπεσε στις 45,3 μονάδες από τις 50 μονάδες του Οκτωβρίου (το όριο το οποίο διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας).

Ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη ήταν η οπισθοχώρηση του υποδείκτη για τον κλάδο των υπηρεσιών (αντιπροσωπεύει περί του 75% της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης), με την τιμή του στις 41,7 μονάδες, από 46,9 τον Οκτώβριο. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έμεινε σχεδόν αμετάβλητος (+0,01%), με την υποχώρηση του κλάδου των τραπεζών, της ενέργειας (μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ετησίως) και των χημικών, να αντισταθμίζεται από την άνοδο του τραπεζικού κλάδου και των πρώτων υλών ο οποίος ξεχώρισε στη σημερινή συνεδρίαση με άλμα 2,31%.

Απώλειες 0,45% σημείωσε ο γερμανικός DAX, κέρδη 42% ο βρετανικός FTSE 100, με τον γαλλικό CAC 40 και τον ιταλικό FTSE MIB να παρουσιάζουν ίδια μεταβολή με διαφορετικά πρόσημα, -0,16% ο πρώτος, +0,16% ο δεύτερος. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News