Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 19:54
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε αποκλιμάκωση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Σε αποκλιμάκωση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ

Αποκλιμάκωση παρουσίασαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, στον απόηχο των στοιχείων για την εξασθενημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, τα οποία απέσπασαν την προσοχή των επενδυτών από τις διαπραγματεύσεις για νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων στις ΗΠΑ. 

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων στο αμερικανικό Κογκρέσο και η προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων στήριξης ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στην αρχή της εβδομάδας. Ωστόσο, η άνοδος ήταν πολύ μικρότερη στην Ευρωζώνη, καθώς η οικονομική της ανάκαμψη αναμένεται να είναι πολύ πιο αργή και αναιμική σε σχέση με τις ΗΠΑ, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να ετοιμάζεται για νέα μέτρα στήριξης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας. 

Σήμερα ωστόσο, οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη αποκλιμακώθηκαν, παρά το γεγονός ότι η κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το μήνα Νοέμβριο ήταν μικρότερη απ΄ό,τι είχε αναφερθεί στην πρώτη ανάγνωση των στοιχείων της Markit. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,5 μονάδες βάσης, στο -0,54%, σημειώνοντας την πρώτη ημερήσια πτώση στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας. 

Σε τροχιά αποκλιμάκωσης και οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,62% από 0,68% της χθεσινής συνεδρίασης. Κατά 3,6 μονάδες βάσης υποχώρησε και η απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού, στο 0,56%, ενώ του πορτογαλικού κοντά στο 0,04%, παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το μηδέν.  

Αναλυτές ωστόσο εφιστούν την προσοχή ότι μία συμφωνία για νέα δημοσιονομικά μέτρα στο αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορούσε να ασκήσει κάποιες πιέσεις στις αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού μαζί με κάποιες ρευστοποιήσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι αποδόσεις θα αυξηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα απ΄ό,τι είναι σήμερα. 
   
 moneyreview με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News