Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 19:42
ΛΙΘΙΟ

Ο νέος «χρυσός» των μετάλλων

Ο νέος «χρυσός» των μετάλλων

Οι ολοένα και υψηλότερες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ανά τον κόσμο, έχουν προκαλέσει έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στους επενδυτές, οι οποίοι έχουν βρει ακόμη έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Ο λόγος για το λίθιο, το βασικό μέταλλο για την κατασκευή των μπαταριών, οι οποίες δίνουν ενέργεια στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, λεωφορεία, ταξί κοκ.

Αποτελώντας το ελαφρύτερο μέταλλο, διαθέτοντας ισχυρή αντίσταση στην υψηλή θερμοκρασία και έχοντας τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας, το λίθιο έχει καταστεί ήδη ανάρπαστο. Πολλοί μάλιστα, το συγκρίνουν με τον χρυσό ή το πετρέλαιο.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε, το γεγονός ότι οι μετοχές, οι οποίες συνδέονται με το λίθιο, έχουν παρουσιάσει εκρηκτική άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στις αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών Ι.Χ. σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η μετοχή της Albemarle, ενός εκ των μεγαλύτερων παραγωγών παγκοσμίως, έχει εκτιναχθεί κατά 65% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Στο ίδιο μήκος κύματος, η μετοχή της αυστραλιανής Pilbara Minerals έχει καταγράψει άνοδο κατά 100%.

Το momentum

Το momentum του κλάδου είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυκτικό, κάτι το οποίο οφείλεται και στην ευρύτερη στροφή προς την πράσινη οικονομία, τις πράσινες επενδύσεις και γενικότερα, την πράσινη ατζέντα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μετοχή της Tesla -μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες χρησιμοποιούν λίθιο για την κατασκευή των μπαταριών- έχει καταστεί απόλυτος πρωταγωνιστής της Wall Street, με ετήσια άνοδο σχεδόν 600%. 

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν δεδομένη τη μαζική διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες λιθίου στις μεγάλες αγορές του πλανήτη. Μόνο το 2020, χαρακτηριστικά, οι πωλήσεις ηλεκτρικοκίνητων και υβριδικών αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 28% στα 2,78 εκατ. οχήματα. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν μέτρα για τη στήριξη των πράσινων πρωτοβουλιών, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. 

O κίνδυνος στις τιμές

Η τεράστια ζήτηση για λίθιο, μέχρι στιγμής, δεν έχει συνοδευτεί από αύξηση της τιμής στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το υψηλό του 2018, όταν ανερχόταν σε περισσότερα από 900 δολάρια ανά τόνο, σήμερα η τιμή του αυστραλιανού λιθίου έχει υποχωρήσει στα 375 δολάρια ανά τόνο.

Κι αυτό, λόγω των μεγάλων αποθεμάτων, τα οποία υπάρχουν σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, και κυρίως στην Αυστραλία. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η τρέχουσα τιμή του μετάλλου κυμαίνεται σε επίπεδα μη βιώσιμα για τις εξορρυκτικές εταιρείες, γεγονός το οποίο δεν αποκλείει ένα μπαράζ συγχωνεύσεων, εξαγορών ή ακόμη και χρεοκοπιών στο άμεσο μέλλον.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News