Business & Finance Παρασκευή 6/08/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500 με φόντο τη δυναμική της απασχόλησης

Wall Street: Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500 με φόντο τη δυναμική της απασχόλησης

Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν ο Dow Jones και ο S&P 500, έχοντας ως κινητήρια δύναμη τους τομείς που ακολουθούν τις προοπτικές της οικονομίας, τους λεγόμενους «κυκλικούς», στον απόηχοο των καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές φαίνεται να άφησαν για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες τους για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην ανάκαμψη της οικονομίας. 

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,41% στο ιστορικό υψηλό των 35.208,51 μονάδων, ενώ o S&P 500 τερμάτισε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,17%, επίσης στο επίπεδο ρεκόρ των 4.436,52 μονάδων. Αντίθετα, ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,40%. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,78%, ο S&P 500 0,94% και ο Nasdaq 1,11%. 

Τον Ιούλιο, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 943.000 νέες θέσεις εργασίας τη στιγμή που οικονομολόγοι του Reuters έκαναν λόγο για 870.000, καθώς οι επιχειρήσεις ζητούν εργατικό δυναμικό ειδικά στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Επίσης, η ανεργία υποχώρησε στο 5,4% από 5,9%, σε χαμηλό 16 μηνών. 

«Σήμερα η αγορά καθοδηγήθηκε από τα στοιχεία για την απασχόληση. Ηταν ιδιαίτερα θετικά τα νούμερα από κάθε άποψη – από πλευράς ανεργίας, αριθμού νέων θέσεων εργασίας, αναθεώρησης των στοιχείων του Ιουνίου. Από τα μέσα Μαίου, ζούμε με τον φόβο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, τόσο εξαιτίας μίας πιθανής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ όσο και λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. Σήμερα, διαπιστώσαμε ότι οι φόβοι αυτοί είναι μάλλον υπερβολικοί. Και έτσι οι επενδυτές επέστρεψαν στις κυκλικές μετοχές», αναφέρει ο Τζέι Χατφιλντ, διεθύνων σύμβουλος της Infrastructure Capital Management στη Νέα Υόρκη. 

Προβάδισμα στη σημερινή συνεδρίαση είχε ο κλάδος παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με κέρδη περίπου 2%. Αντίθετα, ο τομέας τεχνολογίας υποχώρησε 0,22%. 

Παρότι και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν την εβδομάδα με κέρδη, οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού και μία συνεπακόλουθη μείωση των αγορών ομολόγων από την Fed έπληξαν το επενδυτικό κλίμα. Η προσοχή των επενδυτών είναι τώρα στραμμένη στη συνάντηση του Jackson Hole στο τέλος Αυγούστου όπου θα συζητηθεί η νομισματική πολιτική και θα αποφασιστεί η μελλοντική στρατηγική. 
 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News