Business & Finance Παρασκευή 6/08/2021, 22:03
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Εχασε τη λάμψη του με πτώση άνω του 2%

Χρυσός: Εχασε τη λάμψη του με πτώση άνω του 2%

Στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του μηνός υποχώρησε η τιμή του χρυσού στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ ενισχύουν την άποψη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ μπορεί τελικά να αρχίσει να μειώνει τα μέτρα στήριξης νωρίτερα απ΄ότι αναμένεται. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχωρούσε 2,2% στα 1.763 δολάρια η ουγκιά, αφού προς στιγμή έχανε ακόμη μεγαλύτερο έδαφος φθάνοντας έως τα 1.750 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουνίου. 

«Τα νούμερα για την απασχόληση έπληξαν το πολύτιμο μέταλλο επειδή αναθερμαίνουν τις προσδοκίες ότι η Fed μπορεί να δώσει το πράσινο φως για το tapering με ανακοίνωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να αρχίσει να το εφαρμόζει στην πράξη στις αρχές Ιανουαρίου», αναφέρει ο Φίλιπ Στρέιμπλ, στρατηγικός αναλυτής της Blue Line Futures στο Σικάγο.

Επίσης, ο Εντγουαρντ Μόια, αναλυτής της OANDA, επεσήμανε ότι η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ προέρχονται από τους χαμηλόμισθους κλάδους της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας οι οποίοι δεν ειναι τόσο πληθωριστικοί, κάμπτοντας έτσι την ελκυστικότητα του χρυσού ως αντιστάθμισμα στις αυξανόμενες τιμές.  

Ο ίδιος δεν αποκλείει την πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου στα 1.700 δολάρια η ουγκιά. Δεν συμφωνεί ωστόσο με την άποψη αυτή ο Στρέιμπλ της Blue Line σημειώνοντας ότι «έχουμε δει το αμερικανικό ΑΕΠ να κορυφώνεται, όπως επίσης και τον ρυθμό αύξησης των εταιρικών κερδών, οπότε ο χρυσός εξακολουθεί να είναι μία ισχυρή αξία, περιορίζοντας εν δυνάμει την όποια επιβράδυνση». 

Ο χρυσός παρέσυρε στην πτώση και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, με τον άργυρο να υποχωρεί περισσότερο από 3% στα 24,3 δολάρια, όπως και η πλατίνα που κατέγραψε απώλειες άνω του 2%, στην χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Ιούνιο. Το παλλάδιο ωστόσο υποχώρησε λιγότερο, κατά 0,8%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News