Business & Finance Τετάρτη 4/08/2021, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Kάτω από το επιτόκιο της ΕΚΤ η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Ομόλογα: Kάτω από το επιτόκιο της ΕΚΤ η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Κάτω από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ υποχώρησε ενδοσυνεδριακά η απόδοση των γερμανικών 10ετών, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, με τις αποδόσεις του ευρώ να παραμένουν κοντά στα χαμηλά Φεβρουαρίου, παρότι το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου, στο -0,517%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει για πολύ ακόμη καιρό τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία, ύστερα δε και από τις τελευταίες τοποθετήσεις της. Στο τέλος της συνεδρίασης ωστόσο επέστρεψε στο -0,48%, στον απόηχο των δηλώσεων του Aντιπροέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Ρίτσαρντ Κλάριντα, ότι η αμερικανική οικονομία πλησιάζει το όριο που έχει τεθεί από την Φέντεραλ Ριζέρβ ως σημείο αναφοράς για τη μείωση των μέτρων στήριξης. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των αγορών ομολόγων μπορεί να αρχίσει πιθανότατα και από τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε περισσότερο από τρεις μονάδες βάσης μετά τις δηλώσεις, στο 1,21% αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει έως το 1,12%. 

Σε αντίστοιχο μοτίβο κινήθηκαν και οι αποδόσεις στα γαλλικά 10ετή, που αρχικά διολίσθησαν έως το -0,169% για να κλείσουν τελικά στο -0,137%. Ενδεικτική της τάσης αποκλιμάκωσης που συνεχίζεται από τον Ιούλιο με αμείωτο ρυθμό, η απόδοση του γερμανικού 30ετούς που υποχώρησε και πάλι κάτω από το μηδέν, στο -0,03%, με αποτέλεσμα τώρα όλη η καμπύλη των γερμανικών ομολογιακών αποδόσεων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε έως το 0,538%, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών για να κλείσει όμως στο 0,568%, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση του ισπανικού, που διαμορφώθηκε στο 0,22%. 

Στην ελληνική αγορά, επικράτησε άπνϋα μετά το συνεχόμενο ράλι των τιμών με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται μόλις στα 19 εκατ.ευρώ. Η απόδοση στη 10ετία παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,55%, παρότι επιχείρηση να κατέβει λίγο χαμηλότερα, με το spread στις 109 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε ελαφρώς στο -0,23%.  

Τα τελικά στοιχεία της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρότι ήταν ελαφρώς κατώτερα από την αρχική ανάγνωση, εξακολουθούν να δείχνουν σημαντική δυναμική. Αναλυτές της Deutsche Bank θεωρούν, με βάση τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα πρέπει να κορυφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο, παρότι θα συνεχίσει σε υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία για την απασχόληση του Ιουλίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή θεωρούνται τα πλέον σημαντικά καθώς εκτιμάται ότι θα δώσουν τον επόμενο τόνο στην αγορά κρατικών ομολόγων. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αύριο Πέμπτη. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News