Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 20:07
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τερμάτισαν με νέο ρεκόρ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Τερμάτισαν με νέο ρεκόρ

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση, στον απόηχο των ισχυρών αποτελεσμάτων της ΒΡ, τραπεζών και άλλων εταιρειών, μολονότι εξακολουθούν να υποφώσκουν οι ανησυχίες από την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τη θεσμοθέτηση νέου ρυθμιστικού πλαισίου στην Κίνα. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% κλείνοντας στο ιστορικό υψηλό των 465,38 μονάδες, αφού όμως αρχικά είχε περάσει προς στιγμή και σε αρνητικό έδαφος. 

Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε 5,6%, αφότου ο πετρελαϊκός κολοσσός αύξησε το μερίσμά του και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών καθώς τα κέρδη του αυξήθηκαν στα 2,8 δισ.δολάρια. Με άνοδο 6,4% και η μετοχή της γαλλικής Societe Generale, από τη στιγμή που η τράπεζα αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη φετινή οικονομκή χρήση.

Η εταιρική κερδοφορία δεύτερου τριμήνου είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με το 66% από το ήμισυ περίπου των εισηγμένων στον STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refintiv. Στο τρίτο τρίμηνο, τα κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 140%. 

Παρά τις ανησυχίες από το νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού και την αύξηση του πληθωρισμού, οι ευρωπαϊκές μετοχές εξακολουθούν να κινούνται σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές τοποθετούνται στους λεγόμενους κυκλικους τομείς, που σχετίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας, όπως ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βαριάς βιομηχανίας, όπως αναφέρουν αναλυτές της BCA Research. Oι ίδιοι συστήνουν στους επενδυτές μεγαλύτερο άνοιγμα στον κλάδο της βιομηχανίας, ο οποίος αναμένεται να ωφεληθεί τα μέγιστα από την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών και τη συνέχιση της προσφοράς χρήματος. 

Σε άνοδο 4,4% και η μετοχή της Stellantis, από τη στιγμή που ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών της για τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, η μετοχή της BMW διολίσθησε 5,2%, παρότι αναβάθμισε την πρόβλεψη για την φετινή κερδοφορία της, καθώς η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και η άνοδος πρώτων υλών θα πλήξουν τις επιδόσεις του δεύτερου εξαμήνου.

Στον αντίποδα βρέθηκε ωστόσο ο τεχνολογικός κλάδος, ο οποίος παρασύρθηκε από το νέο κύμα ρευστοποιήσεων που έπληξε τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, με σημείο αιχμής την Tencent και τα βιντεοπαιχνίδια που μπαίνουν στο στόχαστρο των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών. Η ολλανδική Prosus, που διαθέτει μερίδιο στην Tencent, υποχώρησε περισσότερο από 6%, ενώ και άλλες online εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών, όπως Evolution, Ubisoft και Embracer κατέγραψαν απώλειες από 5% έως 3,7%. Τις πιέσεις ενέτεινε και η προειδοποίηση της Infineon για υπερβολική “στενότητα” στην αγορά λόγω των ελλείψεων σε τσιπ, με τη μετοχή της να υποχωρεί 1,5%.

Πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας, με πτώση 2,6%, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί με νέους περιορισμούς τις μετακινήσεις.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News