Business & Finance Δευτέρα 2/08/2021, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Oι ανησυχίες έριξαν Dow και S&P 500

Wall Street: Oι ανησυχίες έριξαν Dow και S&P 500

Oι αμερικανικές μετοχές όχι μόνο απώλεσαν τα αρχικά κέρδη τους αλλά γύρισαν και σε αρνητικό έδαφος, εν μέσω ανησυχιών για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, οι οποίες επισκίασαν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα. 

O Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 80 μονάδες ή 0,23%, ο S&P 500 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,1%, ενώ ο Nasdaq κατάφερε τελικά και σταθεροποιήθηκε σε θετικό έδαφος κλείνοντας με κέρδη 0,2%. Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι S&P 500 και Nasdaq σημείωναν άνοδο στην αρχή της συνεδρίασης, οδεύοντας προς νέα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ, προτού χάσουν έδαφος.

Η υποτονική επίδοση της Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση έχει να κάνει με την πτώση των αμερικανικών ομολογιακών αποδόσεων αλλά και των τιμών πετρελαίου, η οποία σηματοδότησε ότι ορισμένοι επενδυτές ενδεχομένως να ανησυχούν για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, παρότι η εταιρική κερδοφορία παραμένει δυναμική. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,17%, κοντά στα πρόσφατα χαμηλά των μέσων Ιουλίου. Από την άλλη τα στοιχεία της IHS Markit για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ έδειξε σταθερή ανάπτυξη, με το σχετικό δείκτη στα 63,4 τον Ιούλιο από τα 63,1 της αρχικής εκτίμησης και του 62,1 του Ιουνίου. Ωστόσο, τα αντίστοιχα στοχεία του ISM έδειξαν επιβράδυνση τον Ιούλιο. 

Η Κάθι Τζόουνς, στρατηγική αναλύτρια της Charles Schwab, ανέφερε ότι οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης μπορεί να αποτελούν ένα λόγο για τον οποίο οι αποδόσεις υποχωρούν, χωρίς να δικαιολογούν όμως και πάλι το σημερινό επίπεδο των ομολόγων. 

Οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων που θα μπορούσε να πληγεί σοβαρά από νέους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, σημείωσαν πτώση. «Στο τέλος της ημέρας, η χρηματιστηριακή αγορά καθοδηγήθηκε από δύο παράγοντες: Πρώτον, τα εταιρικά κέρδη και δεύτερον, τα πολλαπλάσια, όμως έως ότου η μετάλλαξη Δέλτα και η Κίνα αρχίσουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, οι μετοχές θα παραμείνουν ανθεκτικές», αναφέρει ο Τομ Εσέι, ιδρυτής της Sevens Report. 

Η μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι το νομοσχέδιο για τις υποδομές που περιλαμβάνει νέες δαπάνες ύψους 550 δισ.δολαρίων την προσεχή πενταετία, ποσό υψηλότερο από τα αρχικά κεφάλαια των 450 δισ.δολαρίων που είχαν εγκριθεί. 

Από τις μετοχές ξεχώρισε αυτή της Square, της εταιρείας πληρωμών του συνιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσι, η οποία ανακοίνωσε συμφωνίας ύψους 29 δισ.δολαρίων για την εξαγορά της αυστραλιανής εταιρείας fintech, Afterpay. Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 10%. Στους «νικητές» της σημερινής συνεδρίασης και η μετοχή της Tesla με άνοδο άνω του 3%. 

Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 ενισχύθηκε τον Ιούλιο για έκτο διαδοχικό μήνα, στο πιο παρατεταμένο ανοδικό σερί από το 2008, γεγονός, που σύμφωνα με αναλυτές, προοιωνίζεται περαιτέρω δυναμική. Επίσης, στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank προειδοποίησαν πρόσφατα για πιθανή διόρθωση του δείκτες, όμως αναθεώρησαν ανοδικά το στόχο τους στις 4.500 από 4.100 μονάδες.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News