Business & Finance Τετάρτη 28/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Ανοδος για τον Nasdaq – S&P 500 και Dow έχασαν έδαφος

Wall Street: Ανοδος για τον Nasdaq – S&P 500 και Dow έχασαν έδαφος

Με οριακή πτώση έκλεισε ο δείκτης S&P 500, ενώ με αρνητικό πρόσημο τερμάτισε και ο o Dow Jones, παρά το ανοδικό γύρισμα που επιχείρησαν λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση, με τα φώτα στραμμένα στον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος δήλωσε μεν ότι η κεντρική τράπεζα απέχει ακόμη αρκετά από το να εξετάσει αύξηση των επιτοκίων, αλλά διαβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις για άρση των μέτρων έχουν αρχίσει. Ωστόσο, ο Nasdaq συνέχισε ακάθεκτος την ανοδική του πορεία.  

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας βρήκε σημαντική στήριξη στη μετοχή του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet που εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, καθώς η αύξηση των διαφημιστικών δαπανών τη βοήθησε να παρουσιάσει τα καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. 

Ο S&P 500 έκλεισε τη συνεδρίαση με οριακή πτώση 0,01%, ενώ ο Dow Jones με απώλειες 0,36%. Αντίθετα, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,70%. 

Ο Nasdaq βρήκε σημαντική στήριξη στη μετοχή του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet που εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, καθώς η αύξηση των διαφημιστικών δαπανών τη βοήθησε να παρουσιάσει τα καλύτερα αποτελέσματα όλων των εποχών στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Σε άνοδο 4,2% και η μετοχή της Boeing από τη στιγμή που ο αμερικανικός βιομηχανικός κολοσσός ανακοίνωσε τα πρώτα κέρδη από το τρίτο τρίμηνο του 2019, χάρη στην ανάκαμψη των παραδόσεων αεροσκαφών. 

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πάουελ είπε ότι «η αγορά εργασίας έχει ακόμη να διανύσει κάποιο δρόμο ως την πλήρη ανάκαμψη, προτού διαπιστώσουμε ότι ήρθε η στιγμή για να αποσύρουμε τα μέτρα στήριξης». Η Fed διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, όπως άλλωστε αναμενόταν, διαμηνύοντας ωστόσο ότι οι συζητήσεις για τη μείωση των μέτρων στήριξης έχουν ήδη αρχίσει, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει η διαδικασία. 

Ο Πάουελ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τους κινδύνους από τη μετάλλαξη Δέλτα, χωρίς ωστόσο να βλέπει κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία, χάρη στην ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμών. 

«Η συνεχιζόμενη υπομονετική στάση της Fed επικροτήθηκε από τις αγορές. Υπάρχει γενικότερη παραδοχή ως προς την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την επίτευξη των στόχων της Fed, όμως ακομη η κεντρική τράπεζα απέχει αρκετά από την ανάληψη δράσης», αναφέρει η Ανου Γκαγκάρ, στρατηγική αναλύτρια της Commonwealth Financial Network προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει την ανακοίνωση της Fed. 

Η αγορά βρίσκεται επίσης στο μέσον της περιόδου ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Από τις εισηγμενες στον δείκτη S&P επιχειρήσεις που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το 89% εξ αυτών έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τη Refinitiv. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, ξεχώρισε της Pfizer, με άνοδο άνω του 3%, από τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις εμβολίων της την φετινή οικονομική χρήση. 

moneyreview.gr

  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News