ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το Πεκίνο έβαλε στο στόχαστρο τα φροντιστήρια

Και «ματώνει» τη χρηματιστηριακή αγορά

Γιατί το Πεκίνο έβαλε στο στόχαστρο τα φροντιστήρια

Ανηλεές σφυροκόπημα δέχονται για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση οι μετοχές μεγάλων ομίλων φροντιστηρίων στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί ευρύτερους τριγμούς στη χρηματιστηριακή αγορά. Στη Σαγκάη ο βασικός δείκτης καταγράφει πτώση 2,3% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βυθίζεται σχεδόν 3%. Αιμορραγία και για τις εισηγμένες κινεζικές μετοχές στη Νέα Υόρκη. Ο δείκτης Nasdaq Golden Dragon China Index, παρουσιάζει απώλειες 15% στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και απέχει 45% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. Το τελευταίο 5μηνο οι εισηγμένες στην αμερικανική αγορά κινεζικές μετοχές έχουν χάσει 770 δισ. δολάρια από την αξία τους, καθώς οι κινεζικές ρυθμστικές αρχές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από επιχειρήσεις με ισχυρή επιρροή. 

Τα φροντιστήρια είναι ο νέος κλάδος, που βάζουν στο στόχαστρο, μετά τους διαδικτυακούς κολοσσούς και τις fintech. Το Πεκίνο υποχρεώνει στο εξής όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία μετά το σχολείο να λειτουργούν ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Δεν τους απαγορεύει όμως μόνο το κέρδος, αλλά και τη δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω εισαγωγής τους στο χρηματιστήριο ή από ξένους επενδυτές. Πρόκειται για ένα ισχυρότατο πλήγμα στις δυνατότητες χρηματοδότησής τους. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτή την κίνηση; 

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Κίνας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και προσανατολισμένο σε πολύ αυστηρές εξετάσεις. Για να διασφαλίσουν την πρόσβαση των παιδιών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τη λύση των ιδιωτικών φροντιστηρίων. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για υπερβολική ψυχολογική πίεση, αλλά και σωματική κόπωση των μαθητών.

Επισήμως το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θέλει να δώσει τέλος στη νοοτροπία αυτή, που οδηγεί στην εξάντληση των παιδιών. Αυτό που πρωτίστως όμως θέλει να πετύχει είναι να ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη για τους γονείς τους. Η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για τα φροντιστήρια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την πολιτική του τρίτου παιδιού.  

Καθώς η Κίνα βλέπει ξαφνικά τον πληθυσμό της να γηράσκει, γεγονός που απειλεί να κατεβάσει την ταχύτητα της οικονομίας της, αποφάσισε να επιτρέψει στα ζευγάρια να κάνουν και τρίτο παιδί. Όταν ωστόσο ανακοινώθηκε η απόφαση κοινή γνώμη και ειδικοί συμφώνησαν: Δεν θα αλλάξουν πολλά. Μπορεί να επιτρέπεται, αλλά τα περισσότερα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και τον χρόνο για να μεγαλώσουν ένα τρίτο παιδί. 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι αποφασισμένος να δει την πολιτική να πετυχαίνει και για αυτό ετοιμάζει μία σειρά κινήτρων και ελαφρύνσεων για τις οικογένειες. Το οικονομικό βάρος της παραπαιδείας είναι ένα από τα εμπόδια, που ήθελε να βγάλει από τη μέση.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News