Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 11:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Ο «δράκος» κρατάει την Ευρώπη στο κόκκινο

Χρηματιστήρια: Ο «δράκος» κρατάει την Ευρώπη στο κόκκινο

Αντιμέτωπα με συγκρατημένες ρευστοποιήσεις έρχονται για δεύτερη διαδοχική ημέρα τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο κατώτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων τριμήνου από μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Reckitt Benckiser, αλλά και επηρεαζόμενα σε μεγάλο βαθμό από την «αιμορραγία» στην κινεζική αγορά. Η τελευταία έχει να κάνει με την νέα «επίθεση» του Πεκίνου σε ακόμη έναν κλάδο της ιδιωτικής οικονομίας- αυτόν των φροντιστηρίων. 

Οι νέες κινεζικές περιπέτειες, σε συνδυασμό με τις επίμονες ανησυχίες για τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων Covid ανά την ήπειρο διαμορφώνουν ένα σκηνικό που δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους «ταύρους» των αγορών. Με τις «αρκούδες» στο προσκήνιο ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 0,75%, μένοντας σε αρνητικό έδαφος για δεύτερη συνεδρίαση.

Ως βαρίδι στον δείκτη λειτουργεί η Reckitt με τη μετοχή της να κάνει βουτιά 9,2%, καθώς οι πωλήσεις τριμήνου ήταν χαμληότερες των προβλέψεων. Στο -7,4% και η ολλανδική Prosus, που διολισθαίνει έτσι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020. Στον αντίποδα ελαφρά άνοδο καταγράφει ο μεγαλύτερος όμιλος πολυτελών αγαθών στον κόσμο, LVMH, καθώς τόσο έσοδα όσο και κέρδη πέρασαν τον πήχυ των προσδοκιών στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. 

Η εικόνα είναι παρόμοια ανά την Ευρώπη. Λονδίνο και Φρανκφούρτη έρχονται αντιμέτωπα με απώλειες της τάξης του 0,9%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 0,6%. Στο -0,8% και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News