Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 20:12
ΑΓΟΡΕΣ

Κίνα: Πλήγμα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης – Διακυβεύονται 120 δισ.δολάρια

Κίνα: Πλήγμα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης – Διακυβεύονται 120 δισ.δολάρια

Σοβαρό πλήγμα υπέστη ο κλάδος ιδιωτικής εκπαίδευσης της Κίνας από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο του Πεκίνου σε μία αγορά αξίας 120 δισ.δολαρίων στην οποία οι επενδυτές είχαν ποντάρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία έτη, μεταξύ των οποίων και διεθνείς όμιλοι, όπως BlackRock, Baillie Gifford, Tencent, Sequoia και Vision Fund της SoftBank. Τα νέα μέτρα του Πεκίνου αποτελούν μία ακόμη σαφή ένδειξη ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να απαγορεύσει στις επιχειρήσεις της να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό και δη στις ΗΠΑ. 

Οι νέοι κανόνες που γνωστοποιήθηκαν την Παρασκευή απαγορεύουν την επί πληρωμή διδασκαλία σε βασικά σχολικά μαθήματα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος διαβίωσης των οικογενειών, στο πλαίσιο της πολιτικής ενθάρρυνσης των ζευγαριών να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά. Η είδηση αυτή προκάλεσε ριπές σε ολόκληρη την αγορά ιδιωτικής εκπαίδευσης με τον τομέα αλλά και τους ίδιους τους γονείς να δυσκολεύονται να κατανοήσουν πώς αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στα παιδιά τους σε ένα άκρως ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα. 

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, τα ιδιωτικά φροντιστήρια θα θεωρούνται μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και δεν θα χορηγηθούν νέες άδειες. Επίσης, θα απαγορεύεται να αντλούν χρήματα από το χρηματιστήριο ή άλλες δραστηριότητες κεφαλαίου, ενώ οι εισηγμένες δεν θα επιτρέπεται να επενδύουν σε τέτοιες εταιρείες. Επιπλέον, οι υφιστάμενες διαδικτυακές εταιρείες διδασκαλίας θα υπόκεινται σε περαιτέρω έλεγχο και η επιμόρφωση μετά το σχολείο θα απαγορεύεται κατά τα σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις σχολικές διακοπές, ανέφερε το έγγραφο.
H κίνηση αυτή θα πλήξει εκ βάθρων έναν τομέα που παρουσίαζε μεγάλη ευημερία τα τελευταία έτη και είχε “δει” τις αποτιμήσεις του να εκτινάσσονται στα ύψη, όπως στις τρεις κορυφαίες, εισηγμένες σε αμερικανικά χρηματιστήρια εταιρείες TAL Education, New Oriental Education και Gaotu Techedu. Αναλυτές της Goldman Sachs εκτιμούν ότι το μέγεθος της αγοράς ιδιωτικής εκπαίδευσης της Κίνας θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 76% στα 24 δισ.δολάρια. 

Οι νέοι κανονισμοί πυροδοτότησαν γενικευμένες ρευστοποιήσεις στις μετοχές των κινεζικών εταιρειών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που είναι εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης, πτώση που συνεχίστηκε και σήμερα και η οποία σε ορισμένες μετοχές έφθασε ακόμη και το 40%. Ο επιμέρους δείκτης των κινεζικών εταιρειών στον χώρο της εκπαίδευσης υποχώρησε 14%. Από τις απώλειες αυτές επηρεάστηκε και ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με αποτέλεσμα να χάσει όλα τα φετινά του κέρδη και να καταγράψει απώλειες άνω του 4% στην χθεσινή συνεδρίαση, ενώ και τα κινεζικά χρηματιστήρια υποχώρησαν περίπου 2,5%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News