Business & Finance Δευτέρα 26/07/2021, 14:09
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πέρασμα σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 

Ο Γενικός Δείκτης κινείται κατά 0,11% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και στις 865,42 μονάδε

Χρηματιστήριο: Πέρασμα σε θετικό έδαφος με οριακά κέρδη 

Προσπάθειες να αποφύγει τις απώλειες καταβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας να προσπεράσει το αρχικό σημερινό αρνητικό κλίμα και να παρουσιάζει έστω και οριακά κέρδη. Ο Γενικός Δείκτης κινείται κατά 0,11% υψηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής και στις 865,42 μονάδες (864,44 μονάδες ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής), ενώ ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 13 εκατ. ευρώ.

Ο ΓΔ έχει βρει στηρίγματα στην αναστροφή πορείας από τις μετοχές του ΟΠΑΠ της Μυτιληναίος και της Εθνικής Τράπεζας οι οποίες έχουν υπερβεί το +1%, αλλά και αυτές της Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Aegean που κινούνται μεταξύ του +0,39% και του +0,89%. Από την άλλη οι μετοχές που συγκρατούν το Χρηματιστήριο Αθηνών σε περιορισμένα κέρδη είναι οι μετοχές των Jumbo, Alpha Bank, Εurobank(οι μοναδικές του δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης που παρουσιάζουν απώλειες πλέον του -1%), αλλά των ΕΛΠΕ, Πειραιώς και ΟΛΠ. 

Από την τρέχουσα εβδομάδα και έως το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτό που θα χαρακτηρίζει τις συνεδριάσεις θα είναι οι περιορισμένοι τζίροι στη Λεωφόρο Αθηνών και ως εκ τούτου αν δεν προκύψει κάτι συνταρακτικό, δεν αναμένεται να υπάρξουν εξάρσεις ή κάποια ανοδική η πτωτική αντίδραση του Χρηματιστηρίου. Οι επενδυτές παραδοσιακά το διάστημα αυτό κάνουν ένα διάλειμμα για τις καλοκαιρινές διακοπές και η κινητικότητα στις αγορές είναι πολύ περιορισμένη. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο με τα οριακά κέρδη που παρουσιάζει κινείται «κόντρα στο ρεύμα» σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στα οποία διατηρείται η πτωτική τάση, καθώς σήμερα μετά το ιστορικό υψηλό ρεκόρ των ευρωπαϊκών μετοχών της Παρασκευής οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες παρουσιάζουν απώλειες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από το καινούργιο έτος έδωσε έστω και οριακή ώθηση στη Λεωφόρο Αθηνών. 

Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα στην πρώτη συνεδρίασή της τα χρηματιστήρια υποχωρούν, αν και την περασμένη εβδομάδα οι απώλειες ήταν βαριές σε αντίθεση με σήμερα που ο Euro STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,33%, ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,46%, ενώ σε Παρίσι και Λονδίνο οι δείκτες βρίσκονται οριακά υπό του -0,30%. 

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο κλάδος υγείας, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κινείται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς σε πολλές χώρες του κόσμου, περιβάλλοντας με ένα πέπλο αμφισβήτησης το αφήγημα για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021. 

moneyreview.gr
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News