Business & Finance Κυριακή 25/07/2021, 16:19
ΑΓΟΡΕΣ

Τι μουσική ακούς; Θα φανεί στις μετοχές σου

Τι μουσική ακούς; Θα φανεί στις μετοχές σου

Το είδος των τραγουδιών που ακούς, αντανακλάται στα κέρδη του μετοχικού χαρτοφυλακίου σου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις συσχετισμού ανάμεσα στη θετική ενέργεια της μουσικής που ακούει ένας επενδυτής και στην απόδοση των μετοχών του, σύμφωνα με τον Αλεξ Εντμανς, καθηγητή Οικονομικών στο London Business School. 

Η παραδοσιακή οικονομική άποψη λέει ότι τα θεμελιώδη είναι αυτά που επηρεάζουν τις αγορές – όμως οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ, αναφέρει ο Εντμανς σε συνέντευξή του στο Business Insider. Η διάθεσή τους επηρεάζει τις αποφάσεις τους και αυτό προεκτείνεται και στις επενδυτικές αποφάσεις που τελικά επηρεάζουν τις αγορές.

Ο βασικός συλλογισμός του Εντμανς είναι ότι το επίπεδο ευχαρίστησης των ανθρώπων αντανακλάται ενίοτε στο είδος των τραγουδιών που επιλέγουν να ακούσουν και ως εκ τούτου οι εξελίξεις στις αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες καθώς υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση. «Στη διάρκεια των εβδομάδων που οι πολίτες μίας χώρας ακούνε πιο ευχάριστη μουσική, η αγορά κινείται ανοδικά και στις εβδομάδες που ακούνε λυπητερά τραγούδια η αγορά κινείται καθοδικά. Κατά συνέπεια, η μουσική που ακούς συνδέεται με τις αποδόσεις των μετοχών», εξηγεί ο Εντμανς. 

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από το Spotify, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες streaming μουσικής. Παρακολουθεί ποια τραγούδια παίζονται σε διάφορες χώρες, και τα αξιολογεί ανάλογα με τη θετική ή αρνητική ενέργεια που δημιουργούν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα αυτά ως σημείο αναφοράς για να μετρήσουν τη διάθεση των πληθυσμών προτού τη συνδέσουν με γεγονότα της αγοράς.

Και δεν είναι μόνο οι αποδόσεις των μετοχών που μπορούν να συσχετιστούν με τις μουσικές επιλογές. Για παράδειγμα, αντικατοπτρίζεται στη μουσική και η μεταβλητότητα – όσο πιο έντονα θετικά  ή αρνητικά τραγούδια ακούνε οι άνθρωποι, τόσο αυξάνεται η αστάθεια της αγοράς, σύμφωνα με την έρευνα του Εντμανς.

Όσον αφορά τις καθαρές ροές κεφαλαίων, οι πιο θετικές επιλογές μουσικής μπορούν να συσχετιστούν με υψηλότερες εισροές. Εξετάζοντας δε τα κρατικά ομόλογα, μια αύξηση των αρνητικών ή λυπητερών τραγουδιών μπορεί να συσχετιστεί με τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα. Αυτό συμβαδίζει με την ιδέα των επενδυτών να στρέφονται σε ασφαλέστερες κατηγορίες ενεργητικού σε περιόδους χαμηλών προσδοκιών στην αγορά, προσθέτει.

«Δείχνοντας ότι τα συναισθήματα πραγματικά καθοδηγούν τις αποδόσεις των μετοχών, το γεγονός αυτό από μόνο υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για τους traders να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι και προσεκτικοί με τα συναισθήματά τους και ίσως να μην κάνουν συναλλαγές όταν είναι σε υπερβολικά καλή διάθεση ή σε υπερβολικά κακή διάθεση», σημειώνει.

Αυτό που θέλει να δείξει η έρευνα του Αλεξ Εντμανς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι ότι πιθανόν κάποιες φορές οι συναλλαγές να μην καθοδηγούνται μόνο από τα θεμελιώδη αλλά και από τα συναισθήματα των επενδυτών. Συνεπώς, η συμβουλή που δίνει, είτε είστε επαγγελματίας είτε μικροεπενδυτής, είναι η εξής: «η προσοχή στο συναίσθημα είναι κάτι πολύ βασικό». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News