Business & Finance Παρασκευή 23/07/2021, 19:25
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Αναζήτηση κατεύθυνσης – Στο 0,65% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Oμόλογα: Αναζήτηση κατεύθυνσης – Στο 0,65% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Κατεύθυνση προσπάθησε να βρει χθες η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στην χθεσινή συνεδρίαση, μετά από μία έντονη εβδομάδα αποκλιμάκωσης με τους περισσότερους επενδυτές να κάνουν μία παύση για να «χωνέψουν» τις νέες αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ. Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, παρότι έδειξαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη βελτίωση σε διάστημα μεγαλύτερο των δύο δεκαετιών δεν φαίνεται να «συγκίνησαν» την αγορά. 

Οι τιμές πρώτων υλών, οι οποίες παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή για τυχόν νέες ενδείξεις αύξησης του πληθωρισμού, παρέμειναν σταθερές τον Ιούλιο μετά τη μεγάλη αύξηση του Ιουνίου, ενώ ο επιμέρους δείκτης της Markit για τη μελλοντική παραγωγή υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, γεγονός που αποτυπώνει τις ανησυχίες από την εξαπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. 

Οι περισσότερες αποδόσεις του ευρώ σημείωσαν μικρή άνοδο, περίπου 2 μονάδων βάσης, η οποία αποδίδεται κυρίως στα παραπάνω στοιχεία παρά στην κλιμάκωση των αμερικανικών αποδόσεων. Στη Γερμανία πάντως, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε στο -0,40%, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, του -0,44%, που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας.

Μόνο στην ελληνική και ιταλική αγορά, η τάση των αποδόσεων ήταν από σταθερή έως οριακά πτωτική. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έκλεισε χαμηλότερα μία μονάδα βάσης στo 0,65%, με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε και πάλι σταθερή στο -0,12%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 179 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 20 εκατ.ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, εν μέσω περιορισμένου επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Αντίστοιχη η τάση και στην ιταλική αγορά, όπου η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε στο 0,62% με το spread στις 105 μονάδες βάσης. 

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της UniCredit, η αγορά παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και περιμένει να διαπιστώσει ποιά θα είναι τα νέα δεδομένα, γεγονός που σημαίνει ότι εάν επιστρέψουν οι ανησυχίες, οι αποδόσεις θα επαναλάβουν την καθοδική τους πορεία. Αναλυτές της Mizuho σημειώνουν ότι η νέα προσέγγιση της ΕΚΤ ενέχει πολύ λιγότερο κίνδυνο λάθους από την ΕΚΤ, που σημαίνει να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της σε λάθος στιγμή, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News