Business & Finance Τετάρτη 21/07/2021, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η καλύτερη επίδοση σε διάρκεια 11 εβδομάδων – Κέρδη 1,7%

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Η καλύτερη επίδοση σε διάρκεια 11 εβδομάδων – Κέρδη 1,7%

Στο ρυθμό των εταιρικών ανακοινώσεων κινήθηκαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις μετοχές να καταγράφουν την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια 11 εβδομάδων, ανακάμπτοντας ακόμη περισσότερο από τις μεγάλες απώλειες της Δευτέρας. Τον «πρώτο λόγο» είχε ο κλάδος ταξιδίων, που επέστρεψε δυναμικά μετά από αρκετές εβδομάδες απωλειών.

Ο πανευρωπαίκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 1,7%, με τις μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας να καταγράφουν κέρδη κοντά 4%. Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας εξοπλισμού ημιαγωγών ASML ενισχύθηκε 3,1%, πλησιάζοντας μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό της, από τη στιγμή που αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2021 και ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών. Η μετοχή της ώθησε σε άνοδο και τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου ημιαγωγών. 
  
Τη μεγαλυτερη ωστόσο άνοδο στο δείκτη STOXX 600 κατέγραψε η κατασκευάστρια εξοπλισμού στον χώρο των μεταφορών, η σουηδική Thule, καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών, καθώς και η βρετανική εταιρεία λιανεμπορίου στον χώρο της μόδας Next με άνοδο 7,5% στον απόηχο των υψηλότερων του αναμενομένου κερδών της. 

Επίσης, η ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ έδωσε ώθηση και στις τράπεζες, που γνώρισαν και αυτές την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών. 

Στο ραντάρ των επενδυτών βρίσκεται επίσης και η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ, με τους περισσότερους να αναμένουν ότι θα διατηρήσει την υποστηρικτική στάση της. Αυτό ωστόσο που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι η λεκτική της για το τι θα πρέπει να περιμένουν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 
   
Αναφορικά με την εταιρική κερδοφορία, οι εισηγμένες στον STOXX 600 αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση κερδών της τάξης του 115,2% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv. Παρά το γεγονός όμως ότι οι προβλέψεις για την εταιρική κερδοφορία ακολουθούν την ανιούσα, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κορυφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News