Business & Finance Τετάρτη 21/07/2021, 19:15
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις – Σταθερές οι ελληνικές

Ομόλογα: Ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις – Σταθερές οι ελληνικές

Σε ανοδική διόρθωση γύρισαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, με το κόστος δανεισμού να απομακρύνεται από τα χαμηλά πολλών μηνών των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς επανήθλε μία αίσθηση ηρεμίας και σταθερότητας στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Οι αποδόσεις του ευρώ αλλά και των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώθηκαν περίπου επτά μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα έστρεψε μαζικά τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους. Αυτή η απότομη καθοδική κίνηση ήταν θέμα χρόνου να διορθώσει, όπως αναφέρουν traders, ειδικά μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς γύρισε σε άνοδο δύο μονάδων βάσης μετά την αρχική της πτώση, διαμορφούμενη στο -0,40%, αφού στη συνεδρίαση της Τρίτης έφθασε έως το -0,44%. «Η καθοδική κίνηση θεωρήθηκε υπερβολική. Βέβαια δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι έχει τελειώσει μέχρι να δούμε την αγορά να σταθεροποιείται», αναφέρει αναλυτής της Nordea. Στο γερμανικό 30ετές, η απόδοση ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 0,08%, αφού έφθασε μία ανάσα από το μηδέν στην προχθεσινή συνεδρίαση. Η Γερμανία προχώρησε επίσης σήμερα σε νέα δημοπρασία 30ετών, αντλώντας 1,23 δισ.ευρώ.

Από μία έως τρεις μονάδες βάσης ενισχύθηκαν οι αποδόσεις και των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, δεν σημειώθηκε και πάλι αλλαγή, με τη μόνη διαφορά ότι η απόδοση του 10ετούς «τσίμπησε» οριακά μία μονάδα βάσης, στο 0,68% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία παρέμεινε σταθερή στο -0,12%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 86 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 80 εκατ.ευρώ στη 10ετία.

Καθώς οι αποδόσεις διόρθωσαν ανοδικά και οι τιμές πετρελαίου ανέκτησαν μέρος από το χαμένο τους έδαφος, μετά ειδικά την ελεύθερη πτώση της Δευτέρας, οι πληθωριστικές προσδοκίες επανήλθαν στην Ευρωζώνη, με το δείκτη που παρακολουθεί τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες να επιστρέφει πάνω από το 1,60%, σε υψηλό δύο εβδομάδων. 

«Εάν πράγματι οι κινήσεις αυτές καθοδηγούνται από την επανατοποθέτηση των επενδυτών και όχι από κάποια άλλη θεμελιώδη αλλαγή, τότε πιθανόν να βρισκόμαστε στο τέλος του πρόσφατου ράλι των τιμών ομολόγων», αναφέρει ο Μάικ Ρίντελ της AllianzGI. Ο ίδιος θεωρεί φυσιολογική και την «αποχή» των επενδυτών, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News