Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 21:11
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε ανάκαμψη μετά το sell off – Κέρδη 0,5%

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Σε ανάκαμψη μετά το sell off – Κέρδη 0,5%

Σε σταθερό έδαφος επέστρεψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μία ημέρα μετά τις χειρότερες ρευστοποιήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, βρίσκοντας στήριγμα σε μία σειρά από θετικά εταιρικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, καθώς και στον κλάδο εξόρυξης μετάλλων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,5% χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνθηκαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της νέας έξαρσης του κορωνοϊού στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Στην χθεσινή συνεδρίαση, ο δείκτης είχε απωλέσει 2,3% της αξίας του.

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, που βρέθηκαν χθες σε «κλοιό» πιέσεων δεχόμενες τις μεγαλύτερες πιέσεις, ανέκαμψαν στη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 1,5%, από τη στιγμή που οι BHP Group και Anglo American αναθεώρησαν ανοδικά τα στοιχεία για την παραγωγή τους.  
  
Σε ανάκαμψη επέστρεψαν και οι τράπεζες, με την ελβετική UBS να έχει τον «πρώτο λόγο» με άνοδο της μετοχής της άνω του 5%, μετά την εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 63% στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στη μεγάλη άνθηση που παρουσίασαν οι δραστηριότητές της στον χώρο διαχείρισης πλούτου. Σε άνοδο και οι ανταγωνίστριες Credit Suisse και Julius Baer. 

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα φθάσει στην κορύφωσή της εντός του καλοκαιριού, όμως συνεχίζουμε να βλέπουμε κινδύνους σε ορίζοντα 12μήνου. Η Βρετανία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας ειδικά μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων», αναφέρει αναλυτής της BCA Research. 

Η βρετανική EasyJet «είδε» επίσης τη μετοχή της να ενισχύεται περίπου 1%, καθώς, όπως ανακοίνωσε, οι πτήσεις της θα επιστρέψουν στο 60% της προ του κορωνοϊού δυναμικότητάς της στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, ενώ άνοδο 3,3% κατέγραψε και η μετοχή της Carnival, καθώς η εταιρεία αναμένει ανάκαμψη της κρουαζιέρας. 

Στον αντίποδα, η μετοχή της εταιρείας οικιακών συσκευών Electrolux που βούλιαξε περισσότερο από 6%, καθώς ανακοίνωσε λειτουργικά κέρδη κατώτερα των προσδοκιών, προειδοποιώντας ότι οι ελλείψεις στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς θα επιδεινωθούν τους επόμενους μήνες.

Αναλυτές πάντως προβλέπουν ότι τα κέρδη των εισηγμένων στο δείκτη STOXX 600 επιχειρήσεων θα αυξηθούν 115,2% στο δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Refinitiv.  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News