Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 11:50
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη χειρότερη ημέρα για το 2021 

Χρηματιστήριο: Προσπάθεια ανάκαμψης μετά τη χειρότερη ημέρα για το 2021 

Σε προσπάθεια να ανακάμψει από τις χθεσινές βαριές απώλειες 3,88% που ήταν και η χειρότερη ημερήσια επίδοση για το 2021 έχει επιδοθεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω μιας γενικευμένης αναστροφής του χθεσινού κλίματος πανικού στην Ευρώπη. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης είχε μια πειστική «εκκίνηση», καθώς με την έναρξη της συνεδρίασης και τις 833,16 μονάδες υπερέβει τις 440 μονάδες κινούμενος υψηλότερα κατά 0,99% στις 841,43 μονάδες, επίπεδο που συνιστά και το υψηλό ημέρας εώς τώρα. 

Μοιάζει πρακτικά αδύνατον το ελληνικό χρηματιστήριο να καταφέρει να διαγράψει εξ ολοκλήρου σήμερα τις χθεσινές απώλειες, ωστόσο η υπερπήδηση της ζώνης των 840 μονάδων είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, όταν χθες «φλέρταρε» με την υποχώρηση υπό των 830 μονάδων (χαμηλό ημέρας στις 830,07 μονάδες).

Οι χθεσινές ανησυχίες για την ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού πυροδότησε ένα κύμα φόβου στις αγορές για την πιθανότητα ενός νέου lockdown, σε μια περίοδο που οι οικονομίες βαδίζουν με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψή τους μετά την πανδημία. 

Σήμερα εντούτοις οι ανησυχίες αυτές δείχνουν όχι μόνο να έχουν ατονήσει αλλά και να τις έχουν αφήσεις κατά μέρος οι επενδυτές, καθότι στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά και επί του παρόντος διαγράφουν μέρος των χθεσινών απωλειών. 

Στη σημερινή συνεδρίαση στις επιμέρους μετοχές εκείνες που διαπραγματεύονται στο ταμπλό του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ως επί τω πλείστον κινούνται ανοδικά, με εξαίρεση τη μετοχής της Jumbo (-1,78%) και της ΔΕΗ (-0,29%). Στο αντίθετο άκρο του ταμπλό «προβάδισμα» έχει πάρει η μετοχή του ΟΠΑΠ με κέρδη 3,15, ακολουθούμενη από αυτή της Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 2,54%.


Ανοδικά κινούνται οι τραπεζικές μετοχές φέρνοντας τον τραπεζικό δείκτη 1,14% υψηλότερα, με μόνο την Attica να μην ακολουθεί την ανοδική τάση. 

Πιο αναλυτικά: 

  • Alpha Bank 0,59% 1,0260 ευρώ
  • Attica Bank -0,27%% 0,1476 ευρώ
  • Eurobank 1,16% 0,7656 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 2,29% 2,1880 ευρώ
  • Πειραιώς 1,14%% 1,3350 ευρώ

Η μετοχή της Εθνικής δείχνει να ευνοείται από τις αναφορές ότι έναντι τιμήματος 160 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο Frontier που τιτλοποιεί η τράπεζα. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ που συζήτησε το θέμα και το οποίο αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης τιτλοποιηθέντων δανείων.

Από την άλλη η χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μείωσε το ποσοστό συμμετοχής στο 9% στη μετοχική σύνθεση της Alpha Bank δείχνει να περιορίζει τα κέρδη της μετοχής της. 

Κοντά στο +2% κινείται η μετοχή του Ελλάκτωρα, μετά τη χθεσινή επιβεβαίωση της Reggeborgh ότι θα συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνεισφέροντας έως και 50 εκατ. ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News