Business & Finance Τρίτη 20/07/2021, 07:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ο ιός της ανησυχίας χτυπάει τις αγορές

Ο ιός της ανησυχίας χτυπάει τις αγορές

Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις το πρωί της Τρίτης, με τους επενδυτές να βλέπουν την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ταχύτατα και να φοβούνται ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, που θα φέρει καλοκαιρινές φουρτούνες και θα θέσει νέα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. 

Οι αγορές της Ασίας πήραν τη σκυτάλη από τη Wall Street και την Ευρώπη, που βίωσαν τη Δευτέρα τη χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων τουλάχιστον εννέα μηνών. Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei βρέθηκε νωρίς το πρωί να υποχωρεί περισσότερο από 1% στα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου. Είναι η πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση πτώσης για τις ιαπωνικές μετοχές, που δοκιμάζονται από τον φόβο ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν- ακόμη και χωρίς θεατές- ως πηγή ραγδαίας επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Απώλειες άνω του 1% και για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ. 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη έκλεισε με απώλειες 725,81 μονάδων ή 2,1% στις 33.962,04. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο. Απώλειες άνω του 2% είχαν βιώσει νωρίτερα και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ βουτιά 7,5% έκαναν και οι τιμές του αμερικανικού αργού. Βαριά η σκιά του νέου κορωνοϊού και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη  να καταγράφει πτώση 3,9% στη χειρότερη ημέρα για το 2021. Οι επενδυτές έτρεξαν στην ασφάλεια των ομολόγων οδηγώντας τις αποδόσεις κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Στα διεθνή χρηματιστήρια έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μία πλήρη αναστροφή της εικόνας σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο όταν οι μετοχές και το πετρέλαιο επιδίδονταν σε ράλι εν μέσω στοιχημάτων ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών. Το ηθικό είχαν τονώσει οι εμβολιασμοί που όσο προχωρούσαν οδηγούσαν σε άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό. Το κλίμα ευφορίας είχε οδηγήσει τον S&P 500, τον πλέον αντιπροσωπευτικό δείκτη των αμερικανικών μετοχών, σε 39 κλεισίματα – ρεκόρ από τις αρχές του έτους. Τώρα πολλοί φοβούνται επιστροφή στα lockdown.  

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News