Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 19:41
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων 9 μηνών

«Βουτιά» μεγαλύτερη του 2% υπέστησαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, στην χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια εννέα μηνών, εν μέσω ανησυχιών ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. 

Οι μετοχές στον χώρο των εμπορευμάτων, των τραπεζών και των ταξιδίων κατέγραψαν απώλειες άνω του 3%, αγγίζοντας χαμηλά που είχαν να επαναληφθούν από τον Φεβρουάριο. Διευρύνοντας τις απώλειές του από την προηγούμενη εβδομάδα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 2,3%, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται στο «κόκκινο». 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη παρουσίασε απώλειες 2,6%, ενώ ο MIB στο Μιλάνο έκανε βουτιά 3,3%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από πέρυσι τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 2,3%, καθώς τα αυξανόμενα νέα κρούσματα κορωνοϊού επισκίασαν την ευφορία που προκάλεσε η σημερινή «Ημέρα Ελευθερίας», όπως χαρακτηριστικά την ονόμασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον καθώς αποσύρθηκαν τα περισσότερα από τα περιοριστικά μέτρα. 

«Οι επενδυτές ανησυχούν υπερβολικά ότι έρχεται νέο lockdown για έναν ή δύο μήνες. Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξαπλώνονται ταχύτατα και όπως δείχνουν οι εξελίξεις, οι αεροπορικές εταιρείες, η εστίαση και η ψυχαγωγία δεν θα έχουν το ισχυρό καλοκαίρι που ανέμεναν εδώ και καιρό», αναφέρει ο Ρας Μόουλντ, επικεφαλής επενδύσεων της AJ Bell. Στη Γαλλία, υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν την εκθετική ανοδική τους πορεία. 

Η μεγάλη ανησυχία της αγοράς έγκειται ωστόσο στο γεγονός μήπως οι νέες εξελίξεις υπονομεύουν τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, γεγονός που θα έχει δυσμενή αντίκτυπο στις αγορές μετοχών, αναφέρει ο ίδιος αναλυτής. Ενδεικτική των ανησυχιών η πτώση από 5,2% έως 8,3% των μετοχών των εταιρειών που θα πληγούν περισσότερο, όπως της Carnival, της EasyJet και της IAG.

Με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ να ακολουθούν την κατιούσα, οι τράπεζες γνώρισαν την χειρότερη συνεδρίαση σε διάρκεια 10 μηνών, ενώ η πτώση των τιμών βασικών μετάλλων έπληξαν τις εταιρείες εξόρυξης μετάλλων. Οι μετοχές των BP, Royal Dutch Shell και Total κατέγραψαν απώλειες από 3,8% έως 4,7%, ακολουθώντας την ελεύθερη πτώση των τιμών πετρελαίου που έφθασε έως 6%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News