Business & Finance Δευτέρα 19/07/2021, 12:16
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με βαριές απώλειες – Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Χρηματιστήριο: Έναρξη εβδομάδας με βαριές απώλειες – Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Με υποχώρηση άνω του -2,40% εισήλθε το Χρηματιστήριο Αθηνών στην έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να έχουν επιδοθεί σε μαζικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές των τραπεζών, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την έκθεση του οίκου Fitch, με την οποία επιβεβαίωσε σε «ΒΒ» την αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία. 

Ωστόσο ο οίκος η Fitch αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία για φέτος και πλέον περιμένει ανάπτυξη 4,3% από 3% προηγουμένως. «Περιμένουμε ότι η οικονομία θα ανακάμψει περαιτέρω το 2022 και θα αναπτυχθεί κατά 5,3%, με την εκταμίευση των κονδυλίων των Ταμείου Ανάκαμψης να ανεβάζει ρυθμούς και να ενισχύει τις πραγματικές δαπάνες κατά τη διάρκεια του έτους», σημειώνουν ο αναλυτές. 

Να σημειωθεί ότι της αξιολόγησης του οίκου Fitch το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, είχαν προηγηθεί η έκθεση της Capital Economics της οποίας οι προβλέψεις είναι οι υψηλότερες που έχουν εκφραστεί μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2021, βλέποντας ο ρυθμός της να φθάνει το 8% και η ανακοίνωση του ΔΝΤ στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για το Άρθρο IV, όπου εκτιμούσε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα καταγράψει ρυθμό 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022. 

Το «κύμα» αυτών των θετικών προβλέψεων ήρθε να αντιπαραβάλει σημερινή έκθεση της Deutsche Bank, με την οποία τονίζει ότι η Ελλάδα έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς, την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλη την Ευρώπη. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, είναι οι τελευταίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μελέτησε ο οίκος σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας μάλιστα περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού. 

Η έκθεση αυτή ήρθε να υποδαυλίσει τον έντονο προβληματισμό για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown και σε άλλα νησιά όπως η Κρήτη και η Πάρος, μετά από τη Μύκονο. 

Με αυτά τα δεδομένα η έναρξη της εβδομάδας εξελίσσεται με τον πλέον μη ενδεδειγμένο τρόπο για το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο με το «καλημέρα» έχει κατέλθει και τον 850 μονάδων (845,84 μονάδες με υποχώρηση 2,42%) επεκτείνοντας το καθοδικό του σερί από τις 927,29 μονάδες, επίπεδο κλεισίματος στις 14 Ιουνίου. 

Ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες 4,77% έχει συμπαρασύρει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν βαριές απώλειες.

Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -4,98% 1,0310 ευρώ
  • Attica Bank -2,98%% 0,1500 ευρώ
  • Eurobank -4,68% 0,8788 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -4,16% 2,2140 ευρώ
  • Πειραιώς 0,29% 1,3840 ευρώ

Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης το ταμπλό έχει «κοκκινήσει», καθώς καμία από τις μετοχές των δείκτη δεν παρουσιάζει επί του παρόντος κέρδη. 

Η Aegean παρουσιάζει τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξεως του 5,10%  και ακολουθούν οι μετοχές των τραπεζών της MIG και του Ελλάκτωρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News