Business & Finance Παρασκευή 16/07/2021, 20:49
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με αρνητικό πρόσημο παρά τα ισχυρά εταιρικά κέρδη

Ευρωπαϊκές μετοχές: Με αρνητικό πρόσημο παρά τα ισχυρά εταιρικά κέρδη

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με «βαρίδι» τις εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, καθώς τα ισχυρά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, κυρίως από εταιρείες στον κλάδο ειδών πολυτελείας, επισκιάστηκαν από τις ανησυχίες για την ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 άλλαξε κατεύθυνση μετά τα αρχικά κέρδη του γυρίζοντας σε αρνητικό πρόσημο για να κλείσει τελικά με πτώση 0,3% και να διευρύνει τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 0,6%. 

Ο επιμέρους δείκτης για τον κλάδο εξόρυξης μετάλλων υποχώρησε 2,8%, καθώς η μετοχή της Rio Tinto έκανε βουτιά 3,8%, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 12% στις πωλήσεις σιδηρομεταλλεύματος στο δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να παρασύρει και άλλα μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως BHP και Glencore, οι οποίες υποχώρησαν 1,5% και 3,5% αντίστοιχα. 

Οι ανησυχίες ότι η κλιμάκωση του πληθωρισμού και τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού θα έχουν αντίκτυπο στην ανάκαμψη της οικονομίας έχουν κυριεύσει τους επενδυτές, οι οποίοι ζητούν καταφύγιο στο ασφαλές ενεργητικό αποφεύγοντας την ανάληψη ρίσκου, γεγονός που επισκιάζει τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι μετοχές των εταιρειών πολυτελών ειδών που σημείωσαν πτώση, με αυτή της Burberry να υποχωρεί 5% παρά τα ισχυρά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε αναλυτής, το γεγονός ότι οι προβλέψεις για ολόκληρη την φετινή οικονομική χρήση δεν έχουν αλλάξει, η βελτίωση του δεύτερου τριμήνου δεν μπορεί να έχει διάρκεια. Και η μετοχή της Richemont υποχώρησε περίπου 1%, όπως και της Louis Vuitton που κατέγραψε απώλειες 1,3%, ασκώντας πιέσεις στο δείκτη STOXX 600 και οδηγώντας το δείκτη CAC 40 στο Παρίσι στο «κόκκινο» για τρίτη συναπτή εβδομάδα. 

Πτώση κοντά 10% σημείωσε και η μετοχή της σουηδικής Ericsson, από τη στιγμή που ο όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε κέρδη από τις βασικές δραστηριότητές του στο δεύτερο τρίμηνο κατώτερα των προσδοκιών, κυρίως λόγω της μείωσης των πωλήσεών του στην Κίνα. 
 
Στον αντίποδα, οι λεγόμενοι αμυντικοί τομείς, όπως real estate, εταιρείες κοινής ωφελείας και υγείας κινήθηκαν ανοδικά με κέρδη από 0,5% έως 1%. Σε ανοδο 0,4% και οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και ψυχαγωγίας. 
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News