Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 20:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» με «βαρίδι» την ενέργεια

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο «κόκκινο» με «βαρίδι» την ενέργεια

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη σημερινή συνεδρίαση, με τις μετοχές να απομακρύνονται από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά τους, στον απόηχο μίας σειράς απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων και της περαιτέρω αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 1%, με τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου να υποχωρεί κοντά 3%, σε χαμηλό εξαμήνου. Η Siemens Energy έκανε βουτιά 11,1%, τη στιγμή που η θυγατρική της στον χώρο της αιολικής ενέργειας, η Siemens Gamesa, δέχθηκε πλήγμα από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση του κόστους πρώτων υλών. Η μετοχή της Siemens Gamesa παρουσίασε την χειρότερη επίδοση στο δείκτη STOXX 600, με πτώση 14,2%, στην χειρότερη επίσης συνεδρίαση σε διάρκεια δύο ετών.

Επίσης, με πτώση άνω του 2% έκλεισαν και οι μετοχές των ενεργειακών κολοσσών Royal Dutch Shell και ΒΡ, καθώς οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν και σήμερα την καθοδική πορεία τους εν μέσω ανησυχιών για μεγάλη αύξηση της προσφοράς. 

Οι απώλειες στην Ευρώπη γενικεύθηκαν σε όλους τους κλάδους, με αυτούς που συνδέονται με τις προοπτικές της οικονομίας, όπως τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και ταξίδια, να παρουσιάζουν απώλειες από 0,3% έως 1,6%, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για την εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον αντίκτυπο στην οικονομία. Τα τελευταία στοιχεία στη Βρετανία κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 από τις 15 Ιανουαρίου. Το ράλι των τιμών των κρατικών ομολόγων καταδεικνύει σαφώς τη στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια.

Εξαίρεση η μετοχή της βρετανικής εταιρείας Avast στον χώρο της κυβερνοασφάλειας που εκτινάχθηκε σε ύψη ρεκόρ, από τη στιγμή που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συγχώευση με την ανταγωνίστριά της NortonLifeLock. Παρ΄όλα αυτά, δεν κατάφερε να προσφέρει στήριξη στο δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου, ο οποίος έκλεισε με πτώση 1,1%.

Aπό τους υπόλοιπους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη υποχώρησε 1,01%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι 0,99%.   

  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News