Business & Finance Πέμπτη 15/07/2021, 19:18
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σταθερές έως ελαφρώς καθοδικές οι αποδόσεις

Ομόλογα: Σταθερές έως ελαφρώς καθοδικές οι αποδόσεις

Συνεχίστηκε η πτωτική κούρσα των αποδόσεων στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ και στη σημερινή συνεδρίαση, με τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώπιον του Κογκρέσου να απομακρύνουν τις ανησυχίες για πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης. 

Ο Πάουελ δεσμεύθηκε για «ισχυρή στήριξη» της οικονομίας έως ότου η ανάκαμψη ολοκληρωθεί και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική. Η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διεύρυνε την πτωτική της πορεία μετά την αποκλιμάκωση των έξι μονάδων βάσης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Σήμερα, περιορίστηκε επιπλέον τέσσερις μονάδες βάσης, διαμορφούμενη στο 1,317%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αποδόσεις του ευρώ, με το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία να αποκλιμακώνεται περίπου τρεις μονάδες βάσης, στο -0,34%. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε 1,5 μονάδες βάσης, στο 0,005%, αφού προς στιγμή διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τις 27 Απριλίου, στο -0,005%. 

«Ο Πάουελ καθησύχασε τις αγορές και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα συνεχίσει με αυτή την υποστηρικτική προσέγγιση έως ότου η Fed κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να αλλάξει την πολιτική της. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύουμε ότι η απόδοση των γερμανικών θα συνεχίσει να κινείται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης καθότι το οικονομικό σενάριο δεν πρόκειται να αλλάξει σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει αναλυτής της Generali Investments Partners. Ωστόσο, αναλυτές της UniCredit, προβλέπουν ότι χάρη στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, οι πραγματικές αποδόσεις είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν από τα σημερινά επίπεδα έως τα τέλη του έτους.

Η ΕΚΤ από την πλευρά της επανέλαβε και αυτή την υποστηρικτική της στάση, καθώς ο διοικητής της ιταλικής κεντρικής τράπεζας, Ιγκνάσιο Βίσκο, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη. Η δήλωση αυτή έρχεται ωστόσο σε αντίθεση με τα σχόλια του διαμορφωτή πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας Μάικλ Σόντερς, ο οποίος είπε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας του ίσως να χρειαστεί να αποσύρει κάποια μέτρα στήριξης αρκετά σύντομα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διόρθωσε ελαφρώς στο 0,73%, αφού όμως αρχικά είχε υποχωρήσει στο 0,70%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Απριλίου.

Σε σταθερό έδαφος παρέμεινε και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 0,69%, αν και ενδοσυνεδριακά έκανε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης που το οδήγησε έως το 0,68%, με το spread στις 107 μονάδες βάσης. Στο ίδιο μοτίδο και η απόδοση του πενταετούς, η οποία έκλεισε μεν στο -0,11%, όμως ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως το -0,12%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 138 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 122 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία εξέδωσε ομόλογο με λήξη τον Φεβρουάριο του 2024 με μέση απόδοση -0,63%, ενώ η Ισπανία τίτλο με λήξη το 2031 με επιτόκιο 0,354%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News