Business & Finance Τετάρτη 14/07/2021, 21:14
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Πάουελ «έσωσαν» τη συνεδρίαση

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Οι δηλώσεις Πάουελ «έσωσαν» τη συνεδρίαση

Κοντά στα ιστορικά υψηλά τους έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς κατάφεραν να ανακτήσουν το αρχικό χαμένο έδαφος, από τη στιγμή που ο υποστηρικτικός τόνος της Φέντεραλ Ριζέρβ απομάκρυνε τις ανησυχίες που προκάλεσαν μία ημέρα νωρίτερα τα στοιχεία για την αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε μιλώντας στο Κογκρέσο ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ θα προσφέρει «σημαντική στήριξη» στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι προσωρινή. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,1%, αφού όμως νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφε απώλειες έως 0,4%, αφού είχε αγγίξει ιστορικό υψηλό την Τρίτη. Κερδισμένοι οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων, τράπεζες, τεχνολογία και αυτοκινητοβιομηχανία, με κέρδη από 0,3% έως 1%. 

Στον αντίποδα κινήθηκαν οι μετοχές εταιρειών στον χώρο των ταξιδίων και της ψυχαγωγίας, με πτώση κοντά στο 1%. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη η μετοχή της TUI, η οποία σημείωσε πτώση 7,2% στην είδηση ότι η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία στον χώρο της οργάνωσης ταξιδίων και διακοπών, ακύρωσε περισσότερα ταξιδιωτικά πακέτα αυτό το μήνα και τον επόμενο, εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα. 

Επίσης, εξαίρεση από το γενικότερο θετικό κλίμα αποτέλεσαν και οι βρετανικές μετοχές, με το δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να υποχωρεί 0,5% εξαιτίας της στερλίνας, η οποία ενισχύθηκε στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία εκτινάχθηκε στο 2,5% τον  Ιούνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2018. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News