Business & Finance Δευτέρα 12/07/2021, 20:00
ΜΕΤΟΧΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Νέο ρεκόρ για τον STOXX 600

Σε νέα ύψη εκτινάχθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση εν μέσω γενικευμένης ευφορίας, όμως οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης μετέτρεψαν τους λεγόμενους αμυντικούς τομείς στην καλύτερη «ασπίδα προστασίας» για τους επενδυτές. Στον αντίποδα, οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων που έκλεισαν στο «κόκκινο», καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού σκιάζει και πάλι τις προοπτικές του κλάδου.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,7%, αγγίζοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 461,10 μονάδες, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία της Παρασκευής. Ο DAX στην Φρανκφούρτη άγγιξε προς στιγμή νέο ιστορικό υψηλό στις 15.806,900 μονάδες, για να κλείσει ωστόσο τη συνεδρίαση κάτω από το επίπεδο αυτό. 

Real estate, εταιρείες κοινής ωφελείας και κλάδος υγείας σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις, με κέρδη από 1,4% έως 1,6%. Αντίθετα, ο κλάδος ταξιδίων και ψυχαγωγίας κατέγραψε απώλειες 1,3%, με τις βρετανικές αεροπορικές να καθοδηγούν την πτώση.  
  
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου ότι η μετάλλαξη Δέλτα αρχίζει και γίνεται κυρίαρχη τη στιγμή που πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τις απαραίτητες δόσεις για να προστατεύσουν τους υγειονομικούς εργαζομένους τους. Παρ΄όλα αυτά, η Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει άρση όλων των περιορισμών την επόμενη εβδομάδα. 

Οι μετοχές στο Λονδίνο κατέγραψαν χειρότερη επίδοση από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, από τη στιγμή που οι πιέσεις του αεροπορικού κλάδου συνέπεσε με την πτώση των εταιρειών ενέργειας και πρώτων υλών, καθώς η τιμή πετρελαίου και χαλκού υποχώρησε εν μέσω των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας. 

«Οι αεροπορικές αναμένεται να συνεχίσουν με έντονες αυξομειώσεις και αρκετή νευρικότητα, καθώς η Βρετανία φαίνεται αποφασισμένη να επιτρέψει τα επίπεδα του Covid-19 να αυξηθούν εν όψει της άρσης όλων των περιοριστικών μέτρων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αναλυτής της IG. Ωστόσο, αναλυτής της BCA Research σημειώνει ότι η απότομη πτώση των ομολογιακών αποδόσεων μέχρι στιγμής δεν έχει αποτυπωθεί στις αγορές μετοχών ή εμπορευμάτων, χωρίς ωστόσο να αποκλείει μία διόρθωση τους επόμενους μήνες. 
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News