Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Γενικευμένη πτώση εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Wall Street: Γενικευμένη πτώση εν μέσω ανησυχιών για την ανάκαμψη

Γενικευμένο sell-off πυροδότησε στη Wall Street η αβεβαιότητα που αρχίζει να επικρατεί ως τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μαζική στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια του κρατικού χρέους. 

Καθώς οι τιμές των κρατικών ομολόγων επιδόθηκαν σε ράλι, και οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν απότομη πτώση, η οποία όμως μετριάστηκε προς το τέλος της συνεδρίασης. Ο Dow Jones υποχώρησε 0,75% ή κατά 263 μονάδες, ο S&P 500 απώλεσε 0,85% της αξίας του, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 0,72%. 

Οι μετοχές που είναι πιο «ευαίσθητες» στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως των μεταφορών και της μικρής κεφαλαιοποίησης, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση. Οι μετοχές των Carnival, Norwegian Cruise Line και Royal Caribbean σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από 1% εκάστη, ενώ την ίδια εικόνα παρουσίασαν και οι μετοχές των United Airlines και Delta Airlines. 

Mαζί με τους παραπάνω κλάδους, υποχώρησαν και οι εταιρείες στον χώρο των ημιαγωγών, με Micron, Qualcomm, Intel και Applied Materials να καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ η Nvidia 2,3%. Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας Microsoft, Apple, Facebook και Alphabet. Η Amazon ωστόσο έκανε τη διαφορά σημειώνοντας άνοδο 0,9%. 

Επίσης, και οι αμερικανικές τράπεζες έχασαν έδαφος, καθώς συνεχίζεται η αποκλικμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, καθότι οι προοπτικές κερδοφορίας τους περιορίζονται με τα χαμηλότερα επιτόκια. «Τίποτε δεν υποδηλώνει ότι η πτώση των αποδόσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα. Μία πτώση της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς κάτω από το 1,25%, θα μπορούσε να πυροδοτήσει και νέες απώλειες στις μετοχές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πιθανή μία διόρθωση 5% στις μετοχές προτού αρχίσει η περίοδος ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την πτώση ενέτεινε και η έξαρση που παρουσιάζει ο κορωνοϊός με τη μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και τα στοχεία που έδειξαν ότι οι αιτήσεις χορήγησης ανεργίας σημείωσαν απρόσμενη άνοδο στις 337.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ απέχει ακόμη πολύ από την πλήρη ανάκαμψη. 
 
Αναλυτές θεωρούν ωστόσο τη διόρθωση φυσιολογική κίνηση, με τους επενδυτές ρευστοποιούν τα πρόσφατα κέρδη τους. Ο Μπραντ ΜακΜίλαν της Commonwealth Financial Network δεν πιστεύει ότι ήρθε το τέλος του ανοδικού κύκλου. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της κινεζικής Didi που είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ υπέστη βουτιά άνω του 4% καθώς το Πεκίνο επεκτείνει τα μέτρα κατά των κινεζικών εισηγμένων σε αμερικανικά χρηματιστήρια και πέραν του τεχνολογικού κλάδου. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News