Business & Finance Πέμπτη 8/07/2021, 19:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε νέο ράλι οι τιμές – Διόρθωση σε ιταλικά και ελληνικά

Ομόλογα: Σε νέο ράλι οι τιμές – Διόρθωση σε ιταλικά και ελληνικά

Η πτωτική πορεία των ομολογιακών αποδόσεων του ευρώ συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, στο πλαίσιο του ράλι που επιδίδονται οι τιμές των κρατικών ομολόγων διεθνώς, με την απόφαση της ΕΚΤ να υιοθετήσει νέο στόχο για τον πληθωρισμό να ενισχύει ακόμη περισσότερο την άκρως χαλαρή νομισματική πολιτική της. 

Σε μία άκρως αναμενόμενη κίνηση από τις αγορές, η ΕΚΤ έθεσε το στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, αντί για το «χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%» που ίσχυε έως τώρα, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανησυχεί περισσότερο για αύξηση των τιμών πάνω από το στόχο της παρά κάτω από αυτόν.

«Ήταν ήδη σαφές ότι αυτό ακριβώς θα γινόταν», αναφέρει ο Αρνε Πετιμέζας, αναλυτής της AFS στο Αμστερνταμ. Οι περισσότεροι αναλυτές έχουν την άποψη ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. «Κοιτάζοντας μπροστά, η απόφαση αυτή σημαίνει περαιτέρω στήριξη από την ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική της και να στηρίζει την Ευρωζώνη με ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, »αναφέρει αναλυτής της Validus Risk Management. 

Οι αποδόσεις του ευρώ συνέχισαν καθοδικά ακολουθώντας την παγκόσμια τάση αποκλιμάκωσης που καθοδηγήθηκε από τα κρατικά ομόλογα της Κίνας και των ΗΠΑ. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021, καθώς οι επενδυτές αντιλαμβάνονται να υπάρχουν κάποιες ρωγμές στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η απόδοση αποκλιμακώθηκε περαιτέρω κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,25%, προτού επιστρέψει στο 1,29%.

Η απόδοση της γερμανικής 10ετίας υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο -0,33%, επίπεδο που απέχει παρασάγγας από το -0,15% που είχε αγγίξει μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς “φλέρταρε” στη διάρκεια της συνεδρίασης με επίπεδα κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση των ιταλικών 10ετών διόρθωσε ελαφρώς μετά την αρχική της πτώση, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί και το spread έναντι των γερμανικών στις 108 μονάδες βάσης – πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τις 21 Ιουνίου.

Τα ιταλικά συμπαρέσυραν και τα ελληνικά, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να αυξηθεί στο 0,75% από το 0,72% που κινείτο αρχικά με το spread να διευρύνεται στις 112 μονάδες βάσης. Η απόδοση του στην πενταετία παρέμεινε σταθερή στο -0,05%. Αυτό ωστόσο που ξεχώρισε ήταν ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που εκτινάχθηκε στα 430 εκατ. ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο στη διάρκεια του 2021, εκ των οποίων τα 198 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News