Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Με πτώση Dow και S&P 500 – Με νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Wall Street: Με πτώση Dow και S&P 500 – Με νέο ρεκόρ ο Nasdaq

Με πτώση έκλεισαν οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η Wall Street παραέμεινε χθες κλειστή λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου. Αντίθετα, ο Nasdaq κατάφερε να γυρίσει σε θετικό έδαφος και να καταρρίψει νέο ιστορικό υψηλό στο κλείσιμο της συνεδρίασης. 

Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης άγγιξε ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό. Με την πτώση του όμως τερμάτισε το ανοδικό σερί επτά ημερών, που σηματοδότησε την πιο παρατεταμένη περίοδο ανόδου από πέρυσι τον Αύγουστο. Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,60%. Ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,17% στις 14.663,64 μονάδες που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό.  

Οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους σε ορισμένους κλάδους, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενέργεια και πρώτες ύλες, οι οποίες καθοδήγησαν και τις απώλειες. Και αυτό, καθώς αρχίζουν να ανησυχούν ότι το πιο δυνατό κομμάτι της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία βρίσκεται πίσω τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές. 

Επίσης, οι τραπεζικές μετοχές έχασαν έδαφος μετά το ράλι των τιμών των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, κάτω από το 1,40%. 

Την ίδια στιγμή, σειρά μέτρων που υιοθέτησε το Πεκίνο πυροδότησαν ρευστοποιήσεις σε μετοχές αρκετών κινεζικών εταιρειών εισηγμένων σε αμερικανικά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένης της Didi Global. Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι νέοι χρήστες δεν θα μπορούν να κατεβάζουν την εφαρμογή της Didi έως ότου οι αρχές ολοκληρώσουν έρευνα για παραβίαση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η ανακοίνωση έπιασε εξ απήνης τις αγορές, δεδομένου ότι η Didi εισήχθη στο NYSE μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. 

O Aλαν Λαντζ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Alan B. Lancz & Associates, ανέφερε ότι οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους μετά τη δυναμική λήξη του δεύτερου τριμήνου. Επιπλέον, με τις ομολογιακές αποδόσεις να υποχωρούν σε τόσο μεγάλο βαθμό, οι επενδυτές ενδεχομένως να ανησυχούν ότι η οικονομία ίσως να μην αναπτύσσεται τόσο δυναμικά όσο δείχνει η χρηματιστηριακή αγορά, αναφέρει ο αναλυτής. 

«Ολα είναι τέλεια και αυτό με ανησυχεί. Από τον Οκτώβριο, είχαμε μία διόρθωση 5% και μετά τίποτε άλλο. Για το λόγο αυτό συστήνω στους επενδυτές να είναι προσεκτικοί και οι εταιρείες ανάπτυξης θα μπορούσαν να προσφέρουν μία ασφάλεια», αναφέρει ο Σάρατ Σέτι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της DCLA. 

Αναλυτές της Citi ανέφεραν επίσης σε πελάτες τους ότι τους ανησυχεί η πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ διαβλέπουν ότι τα εταιρικά κέρδη μπορεί να αποδειχθούν κατώτερα των προσδοκιών όταν θα αρχίσουν οι ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο. Για το λόγο αυτό, θεωρούν ότι ο Ιούλιος μπορεί να είναι μήνας με αρκετή αναστάτωση, λόγω των χαμηλότερων προσδοκιών. 

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο κλάδος υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό τον Ιούνιο, με τον αντίκτυπο από τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και πρώτες ύλες να γίνονται αισθητές. 
 
moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News