Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση

Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη άλλαξαν την ρότα των μετοχών που στην αρχή της συνεδρίασης κατέγραφαν απώλειες, με αποτέλεσμα να κλείσουν σε επίπεδα μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα από τα ιστορικά υψηλά τους. Την ίδια στιγμή, το άλμα 12% της μετοχής της Morrisons ώθησε τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης του Λονδίνου σε ύψη ρεκόρ. 

Συνεχίζοντας τα κέρδη για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,3%. Βασικός «καταλύτης» τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη που αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 15 ετών τον Ιούνιο, καθώς η άρση των περιορισμών ενδυνάμωσε σημαντικά τον κλάδο παροχής υπηρεσιών. 

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι τράπεζες, οι πρώτες ύλες και ο κλάδος ταξιδίων, παρότι ο όγκος συναλλαγών ήταν περιορισμένος με τις αγορές των ΗΠΑ να παραμένουν κλειστές λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου. 
 
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων, με το βλέμμα όλων στραμμένο στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τον τερματισμό των περιορισμών. Ειδικά οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης γνώρισαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια δύο μηνών, με κέρδη 1,2%. 

Η μετοχή της Morrisons εκτινάχθηκε σε υψηλό οκτώ ετών, από τη στιγμή που η εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Apollo Global Management «μπήκε στον χορό» των προσφορών για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ, ανακοινώνοντας ότι εξετάζει να υποβάλει πιθανή προσφορά. Η αλυσίδα Morrisons ανακοίνωσε το Σάββατο συμφωνία ύψους 6,3 δισ.στερλινών (8,7 δισ.δολαρίων) για εξαγορά από άλλον όμιλο. 

Ωστόσο, ο δείκτης STOXX 600 δεν κατάφερε να ανακτήσει τα ιστορικά υψηλά που είχε αγγίξει στα μέσα Ιουνίου, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού εγείρει τον κίνδυνο επιβολής νέων περιορισμών στα ταξίδια, ενώ την ίδια στιγμή η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πυροδοτεί ανησυχίες για πρόωρη άρση των μέτρων νομισματικής στήριξης. 

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του πιθανόν να οδεύει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Οι γαλλικές μετοχές κατέγραφαν αρχικά απώλειες μισής ποσοστιαίας μονάδας για να κλείσουν τελικά τη συνεδρίαση με μικρή άνοδο 0,2%. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News