Business & Finance Δευτέρα 5/07/2021, 19:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού, όμως οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν ότι η τάση αποκλιμάκωσης θα επαναληφθεί, από τη στιγμή που τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δνε κατάφεραν να απομακρύνουν τους επενδυτές από το ασφαλές καταφύγιο του σταθερού εισοδήματος. 

Η τάση ανάληψης ρίσκου επισκιάζεται από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από τη μετάλλαξη Δέλτα σε πολλά μέρη του πλανήτη. Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώνεται περισσότερο στις αγορές κρατικού χρέους παρά σε άλλες κατηγορίες ενεργητικού, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές της ING, oι οποίοι αναμένουν να δουν τις ομολογιακές αποδόσεις σε περαιτέρω αποκλιμάκωση τις επόμενες ημέρες. Ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, Ράινερ Γκούντερμαν, έγραψε σε πελάτες του ότι βλέπει την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να κυμαίνεται μεταξύ -0,1% και -0,25% το μεγαλύτερο διάστημα του καλοκαιριού και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται τις επόμενες ημέρες. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 2,6 μονάδες βάσης στο -0,209%, ενώ κατά τρεις μονάδες βάσης αυξήθηκαν και οι αποδόσεις των γαλλικών και ιταλικών 10ετών. Στην ελληνική αγορά κρατικου χρέους, δεν σημειώθηκε αξιόλογη μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται οριακά στο 0,80% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κίνηθηκε στο μηδέν. Υψηλός ήταν και χθες ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 262 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 78 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε χθες στο 1,606%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 19 Μαίου. Επίσης, νέα έρευνα έδειξε σήμερα ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια 15 ετων τον Ιούνιο, καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών προσέφερε στήριγμα στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τις αγορές ομολόγων θα είναι η δημοσιοποίηση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ τον Ιούνιο την Τετάρτη. Στη συνεδρίαση αυτή, η Fed έκανε την έκπληξη δίδοντας το σήμα για δύο επιτοκιακές αυξήσεις έως τα τέλη του 2023. 

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία αποκλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το Δεκέμβριο του 2020. Αναλυτές απέδωσαν την πτώση αυτή στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις προσδοκίες ότι θα διατηρήσει άκρως υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική της. «Ακόμη και σε ένα ήπιο σενάριο για τη μετάλλαξη Δέλτα, περιμένουμε τώρα περισσότερους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, σε μία εξέλιξη που θα πλήξει τον τουριστικό κλάδο της Νότιας Ευρώπης για δεύτερο καλοκαίρι», αναφέρουν οικονομολόγοι της Morgan Stanley. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News