Business & Finance Κυριακή 4/07/2021, 19:28
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο

Δεν έχει συμπληρωθεί μια εβδομάδα καλά καλά από όταν το α΄ εξάμηνο του 2021 ολοκληρώθηκε για να αφήσει τη θέση του στο έτερο ήμισυ της τρέχουσας χρονιάς.

Το προηγούμενο εξάμηνο όπως εξελίχθηκε μόνο βαρετό δεν θα μπορούσε να το αποκαλέσει κάποιος, καθώς υπήρξαν γεγονότα και εξελίξεις που «ταρακούνησαν» ή απλώς κίνησαν τα χρηματιστήρια. Ωστόσο από τον τελικό απολογισμό προκύπτει ένα ξεκάθαρο και δίχως αμφιβολία συμπέρασμα: το α΄ εξάμηνο του 2021 ήταν ένα απολύτως αποδοτικό εξάμηνο για τις μετοχές.

Μια σύντομη αναδρομή θα δείξει ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η ανθρωπότητα εισήλθε στη νέα χρονιά με τα lockdowns εν ισχύ σε όλο τον κόσμο, συνθήκη που προδίκαζε ότι η επιστροφή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής (στην «κανονικότητα») θα καθυστερούσε ακόμη άγνωστο για πόσο.

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προσπαθούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ της αντιμετώπισης της πανδημίας με επέκταση των περιοριστικών μέτρων και της δυσαρέσκειας των ανθρώπων οι οποίοι πλέον μετά από σχεδόν ένα χρόνο από την εμφάνιση της πανδημίας είχε αρχίσει να δυσαρεστείται.

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιά παρουσιάζεται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ένα καινούργιο φαινόμενο: οι αποκαλούμενες «meme» (;) μετοχές. Ένας καινούργιος όρος που προσδιορίζει τις μετοχές που έχουν προκαλέσει «θόρυβο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τις επιδόσεις των εταιρειών.

Από τα μέσα του Ιανουαρίου μια ομάδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Reddit, η WallStreetBets, προέτρεψε τους ιδιώτες επενδυτές ή μικροεπενδυτές να τοποθετηθούν σε μετοχές στις οποίες τα κερδοσκοπικά funds, είχαν στοιχηματίσει για πτώση τους. Με απαρχή αυτή την προτροπή στη Wall Street καταγράφεται η επονομαζόμενη επενδυτική φρενίτιδα, με μετοχές όπως της GameStop (ένα βήμα πριν την κατάρρευση) ή της AMC Entertainment να καταγράφουν εξωφρενικά κέρδη της τάξεως του 1.140%.

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο-1

Οι θεσμικοί επενδυτές και οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν αποσβολωμένοι ένα άνευ προηγουμένου φαινόμενο προσπαθώντας να καταλάβουν αν πρόκειται για την επανάσταση των μικροεπενδυτών κατά των κερδοσκόπων ή για μια νέα κατάσταση όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι πλατφόρμες συναλλαγών με μηδενική χρέωση όπως η RobinHood θα καθορίζουν τα χρηματιστήρια.

Πριν καταλαγιάσει ο θόρυβος από την επενδυτική φρενίτιδα, προς τα μέσα Μαρτίου και με τους μακροοικονομικούς δείκτες να δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι οι οικονομίες επιστρέφουν δυναμικά καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού προχωρούν με τα όποια προβλήματα είχαν προκύψει, αρχίζουν να ξεπροβάλουν ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. Στις χρηματαγορές κυοφορούταν η αντίληψη ότι η ανάκαμψη αυτή των οικονομιών θα προκαλέσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή κι έτσι οι κυβερνήσεις θα αποσύρουν πιο άμεσα τα μέτρα στήριξης όπως και οι κεντρικές τράπεζες οι οποίες επιπλέον θα προχωρήσουν και σε αύξηση των επιτοκίων.

Το επόμενο διάστημα οι αγορές ταρακουνήθηκαν. Στα χρηματιστήρια οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών τραβούν τους δείκτες προς τα κάτω, καθώς θεωρείται ότι το περιβάλλον με τον πληθωρισμό αδρανή και τα επιτόκια σε χαμηλά έως μηδενικά επίπεδα τις ευνοεί.

Τα χρηματιστήρια κινούνται καθοδικά, ωστόσο το μεγαλύτερο πλήγμα συντελείται στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους να αφήνουν τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα και να χαράσσουν ανοδική πορεία.

Οι ανησυχίες αυτές μεταφέρθηκαν και από το α΄ τρίμηνο και στο β΄ τρίμηνο. Στο διάστημα αυτό κάνει την εμφάνισή της μια παράπλευρη «σειρήνα»: η αγορά των κρυπτονομισμάτων. Κάτι η συνδρομή του Έλον Μασκ κάτι το ένα μετά το άλλο τα δημοσιεύματα ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες πληρωμών εξετάζουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων προς την αγορά αυτή φέρνει την τιμή του Bitcoin μέσα στον Απρίλιο πάνω από τα 64.000 δολάρια. Στις ήδη ανεβασμένες εκροές από τις χρηματιστηριακές αγορές προστίθενται και αυτές από τους επενδυτές που στρέφονται στο νέο trend.  

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο-2

Από τις αρχές Μαΐου κι ενώ τα προγράμματα εμβολιασμού συνεχίζονται, αρχίζει πλέον να υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι τα lockdowns φεύγουν καθώς οι κυβερνήσεις άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα. Στις 14 Μαΐου η Βρετανία ανοίγει το λιανεμπόριο και την εστίαση, η πρώτη μεγάλη οικονομία που επιστρέφει σε πλήρη δράση. Εντούτοις η αισιοδοξία αυτή δεν διαρκεί πολύ, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού φέρνει νέο προβληματισμό και παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών κάτι που σημαίνει ότι ο τουρισμός παραμένει μέσα στο πέπλο της αμφιβολίας.

Κι όμως με όλα αυτά τα «εμπόδια», τα χρηματιστήρια όχι μόνο άντεξαν άλλα επιδόθηκαν σε υψηλές πτήσεις καταγράφοντας αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά ρεκόρ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Euro STOXX 600 έσπασε το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ στις 7 Απριλίου για πρώτη φορά μετά τις 19 Φεβρουαρίου του 2020 στις 433,90 μονάδες. Το τριήμερο 14 με 16 Ιουλίου ο πανευρωπαϊκός δείκτης άγγιξε τις 460 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Στην ανοδική του αυτή πορεία (ολοκλήρωσε το εξάμηνο με κέρδη σχεδόν 13,50%) είχε σε κάποιες συνεδριάσεις συμπαραστάτη τον γερμανικό DAX ο οποίος επίσης κατέρριψε το δικό του ιστορικό ρεκόρ ο οποίος επίσης το ίδιο τριήμερο του Ιουνίου «αναρριχήθηκε» στα υψηλότερα ιστορικά επίπεδα.

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο-3

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ωστόσο για τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες τα ιστορικά ρεκόρ ήταν μια υπόθεση «ρουτίνας που έγινε συνήθεια».

Ο S&P 500 ολοκλήρωσε το α΄ εξάμηνο ενισχυμένος κατά περισσότερο από 14%, στο καλύτερό του εξάμηνο από το 2018, ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 12,50%, με τον Dow Jones να εισέρχεται στο β΄ εξάμηνο του 2021 έχοντας κερδίσει 12,73% τους προηγούμενους έξι μήνες.

Μετοχές: Ένα επεισοδιακό, αλλά πολλά υποσχόμενο α΄ εξάμηνο-4

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News