Business & Finance Πέμπτη 1/07/2021, 19:19
ΑΓΟΡΕΣ

Oμόλογα: Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι αποδόσεις του ευρώ – Σταθερές οι ελληνικές

Oμόλογα: Σε αντίθετες κατευθύνσεις οι αποδόσεις του ευρώ – Σταθερές οι ελληνικές

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κινήθηκε ο «πυρήνας» και η ευρωπεριφέρεια στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο οι κινήσεις ήταν αρκετά υποτονικές με τα ραντάρ των επενδυτών στραμμένα στα αυριανά στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου στις ΗΠΑ, τα οποία αναμένεται να ξεκαθαρίσουν ακόμη περισσότερο το τοπίο για τις περαιτέρω κινήσεις της Fed.  

Οι αποδόσεις των πορτογαλικών, ισπανικών και ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν περίπου δύο μονάδες βάσης, αν και στην ελληνική αγορά δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή, με την απόδοση του 10ετούς να κλείνει και πάλι στο 0,82% και του πενταετούς στο 0,04%.

Αντίθετα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο -0,2%.

Οπως ανέφεραν στρατηγικοί αναλυτές της ING τα στοιχεία για την απασχόληση είναι αυτά που καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι ομολογιακές αποδόσεις στην επόμενη διάρκεια του καλοκαιριού. Θα προσφέρουν μία πολύ καλύτερη εικονα για το πόσο σοβαρά έχουν λάβει οι αγορές την επιθετική στάση της Fed. Τα σημερινή στοιχεία πάντως της ADP έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ενώ η μεταποίηση στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με πιο μέτριο ρυθμό τον Ιούνιο με την αγορά μάλιστα απασχόλησης του κλάδου να συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και επτά μήνες, κυρίως λόγω έλλειψης πρώτων υλών και εργατικού δυναμικού. 

Οι συναλλασσόμενοι παρακολουθούν επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Τα στοιχεία πάντως για τη μεταποίηση έδειξαν ότι αναπτύχθηκε τον Ιούνιο με τον υψηλότερο ρυθμό έως σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Markit, τη στιγμή όμως που οι μεταποιητικές μονάδες «είδαν» το κόστος πρώτων υλών να καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο δεκαετιών.

Η ΕΚΤ πάντως έχει προγραμματίσει σειρά συναντήσεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να αρθούν οι διαφορές ως προς τη νέα στρατηγική της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. 

Από πλευράς προσφοράς, η Γαλλία άντλησε 11 δισ.ευρώ από την έκδοση μακροπρόθεσμου χρέους, ενώ η Ισπανία εξέδωσε ομόλογα διάρκειας πέντε, επτά και 30 ετών, αντλώντας 5,3 δισ.ευρώ. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News