Business & Finance Σάββατο 3/07/2021, 19:50
ΑΓΟΡΕΣ

Μετοχές: Γιατί η Ευρώπη είναι πιο ελκυστική από τις ΗΠΑ – Τέσσερις τράπεζες απαντούν

Μετοχές: Γιατί η Ευρώπη είναι πιο ελκυστική από τις ΗΠΑ – Τέσσερις τράπεζες απαντούν

Οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται ότι καθίστανται και πάλι περιζήτητες, καθώς οι προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της Ευρωζώνης στο β’ εξάμηνο του 2021 προσελκύoυν το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων ξένων επενδυτών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε αυτή την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, προαναγγέλοντας μια δυναμική ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σ’ όλο το μήκος και το πλάτος της Γηραιάς Ηπείρου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές επενδυτικές τράπεζες και funds της Wall Street να σπεύδουν να στηρίξουν τις ευρωπαϊκές μετοχές, προσδοκώντας υψηλές αποδόσεις τόσο στο υπόλοιπο του 2021 όσο κυρίως, στο επόμενο έτος.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι εισροές αμοιβαίων κεφαλαίων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι οι ισχυρότερες των τελευταίων έξι ετών, με τους Αμερικανούς και Ασιάτες επενδυτές -από θέση πωλητή- να παίρνουν θέση αγοραστή των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι λόγοι της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Από τις αρχές του έτους, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφανίζει σωρευτική άνοδο της τάξης άνω του 14%, με τις Goldman Sachs και Morgan Stanley να προεξοφλούν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδίδουν σταθερά έναντι των αμερικανικών.

Από την πλευρά της, η Barclays αποδίδει τις αυξημένες ροές προς την Ευρώπη στο καθυστερημένο «άνοιγμα» των οικονομικών δραστηριοτήτων, το οποίο συνεπάγεται ισχυρότερη ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο του έτους.

Αντίθετα, εξηγεί η βρετανική τράπεζα, στην ΗΠΑ η γρηγορότερη άρση των περιοριστικών μέτρων είχε ως αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ να φθάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, δηλαδή στο peak, στο α’ εξάμηνο του 2021 και όχι στο β’ εξάμηνο.

Την ίδια ώρα, σημαντικό ρόλο στις ροές κεφαλαίων προς τη Γηραιά Ήπειρο διαδραματίζει και η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία εμφανίζεται λιγότερο πρόθυμη σε σχέση με τη Federal Reserve να προβεί σε άμεση απόσυρση των υπερχαλαρών νομισματικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, η UBS προσθέτει στη συζήτηση και τον παράγοντα Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για μια μακροχρόνια αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα κορυφωθεί το 2022 και το 2023.

«Τα επόμενα τρία χρόνια είναι πιθανό να δούμε τις μεγαλύτερες επιστροφές στην οικονομική δραστηριότητα, στηρίζοντας τα εταιρικά κέρδη, ιδίως όσων θα ωφεληθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης» επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News