Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 – Με κέρδη 14% στο εξάμηνο

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500 – Με κέρδη 14% στο εξάμηνο

Με νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου ο δείκτης S&P 500 με τα ραντάρ των επενδυτών να είναι ωστόσο στραμμένα στα στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώνονται την Παρασκευή. 

Ο S&P 500 έκλεισε με ιστορικό υψηλό για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση, σημειώνοντας άνοδο 0,13%, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,61% ή κατά 200 μονάδες, βρίσκοντας στήριγμα στα κέρδη της Walmart και Boeing, ενώ αντίθετα ο Nasdaq κατέγραψε οριακή πτώση 0,17%. 

Ο S&P 500 καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη 14%, στο καλύτερο πρώτο εξάμηνο από το 2019, ενώ ο Dow και o Nasdaq άνοδο 12% ο καθένας. Στο δεύτερο τρίμηνο, ο S&P 500 ενισχύθηκε 8%, ενώ μόνο τον Ιούνιο σημείωσε κέρδη 2,1%, στον πέμπτο στη σειρά ανοδικό μήνα.

Οι επενδυτές «χώνεψαν» τα στοιχεία για τον υψηλό πληθωρισμό και συνέχισαν να αγοράζουν μετοχές με την προσδοκία ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί με δυναμικό ρυθμό και η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει τις υποστηρικτικές νομισματικές πολιτκές της. Οι τρεις μεγάλοι νικητές του Dow Jones από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι οι Godman Sachs, American Express και Walgreens Boots Alliance, όλες με κέρδη 30%. Επίσης, περισσότερο από 20% εκάστη ενισχύθηκαν και οι μετοχές των Chevron, Microsoft και JPMorgan Chase. Oι κλάδοι τεχνολογίας και υγείας έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ στη συνεδρίαση της Τρίτης. 

Τα κέρδη λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί το 60% του ενήλικου πληθυσμού στις ΗΠΑ, γεγονός που θα επιτρέψει στην αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει με γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα εγείρει τώρα κάποιες ανησυχίες ότι μπορεί να επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα και αυτό θα λειτουργήσει ανασταλτικά για την ανάκαμψη. 

Ο Τομ Λι της Fundstrat Global Advisors έχει αυξήσει το στόχο του για τον S&P 500 το 2021 στις 4.600 από τις 4.300 που σημαίνει άνοδο 7% από τα σημερινά επίπεδα. 

Επιπλέον, ένα θετικό πρώτο εξάμηνο προοιωνίζεται συνήθως καλές εξελίξεις και για την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Κάθε φορά που καταγράφηκε διψήφιο ποσοστό ανόδου στο πρώτο εξάμηνο, ο Dow και ο S&P 500 ουδέποτε έκλεισαν το έτος με πτώση, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv από το 1950. 

Ενας κλάδος που βοήθησε την αγορά να φθάσει στα σημερινά ύψη ρεκόρ είναι αυτός των ημιαγωγών, με το σχετικό δείκτη VanEck Semiconductor να καταγράφει άνοδο 6% από τις 18 Ιουνίου και περισσότερο από 3% τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. 

moneyreview.gr 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News