Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 20:52
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οι μικροεπενδυτές αναλογούν στο 10% του όγκου των ημερήσιων συναλλαγών 

Wall Street: Οι μικροεπενδυτές αναλογούν στο 10% του όγκου των ημερήσιων συναλλαγών 

Οι μικροεπενδυτές αντιπροσωπεύουν περί του 10% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στον Russell 3000, τον ευρύτερο δείκτη μετοχών στη Wall Street, όπως ανέφερε σήμερα Τετάρτη η Morgan Stanley. Όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό είχα φθάσει στο 15% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο, καθώς ο εγκλεισμός στα σπίτια εξαιτίας της πανδημίας και οι επιπλέον εξοικονομήσεις από αυτήν, έστρεψαν περισσότερο κόσμο στις χρηματιστηριακές αγορές, 

Η επονομαζόμενη φρενίτιδα των μικροεπενδυτών από το περασμένο καλοκαίρι μεταφέρθηκε και το 2021, με αποτέλεσμα οι «μετοχές meme», όπως της GameStop και της AMC Entertainment, να καταγράψουν κέρδη άνω του 1.000%, προκαλώντας στους επαγγελματίες χρηματιστές ευρείας κλίμακας αμηχανία. 

Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε πολλές ερωτήσεις από τους πελάτες της  Morgan Stanley, σχετικά με το πώς μπορεί να αποτιμηθεί αποτελεσματικά η δραστηριότητα των μεμονωμένων επενδυτών. 

«Βρήκαμε ότι οι μικροεπενδυτές τείνουν να προτιμούν εταιρείες σε κλάδους με τους οποίους είναι πιθανό να είναι εξοικειωμένοι ως καταναλωτές, όπως με τα προϊόντα που δεν είναι βασικής ανάγκης, με τις υπηρεσίες επικοινωνίας και την τεχνολογία», αναφέρει σε σημείωμα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Βάζει τη δική της μεθοδολογίας, η Morgan Stanley διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο από τον Ιούλιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2021, οι μετοχές με υψηλή συμμετοχή των μικροεπενδυτών συνέχισαν να ξεπερνούν αυτές με χαμηλή συμμετοχή.

Όπως υπογραμμίζει επίσης η τράπεζα, αυτού του είδους οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς από τη μία τοποθετούνται ευρέως σε μετοχές υψηλής ποιότητας, την ίδια ώρα όμως που προτιμούν και τις μετοχές «σκουπίδια».

Η μετοχή της Meta Material, πρώην Torchlight Energy, είναι η τελευταία μετοχή στην οποία παρατηρούνται μεγάλα στοιχήματα από τους μικρούς μεμονωμένους επενδυτές. Η Clover Health Investments και η Koss είναι επίσης δύο εταιρείες, οι μετοχές των οποίων προτιμήθηκαν εν μέσω της επενδυτικές φρενίτιδας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News