Business & Finance Τετάρτη 30/06/2021, 19:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση

Ομόλογα: Πτώση αποδόσεων εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία σκιαγράφησαν μεικτή εικόνα για την Ευρωζώνη, τη στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για την απασχόληση Ιουνίου στις ΗΠΑ για να δουν πώς θα επηρεάσουν τη νομισματική πολιτική της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διολίσθησε στο 1,9% τον Ιούνιο από 2% το Μάιο, όπως ακριβώς είχαν προβλέψει αναλυτές του Reuters, εναρμονιζόμενος πλήρως με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. Αναλυτές της ING επισημαίνουν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών θα είναι μάλλον προσωρινή.

Από την άλλη, τα στοιχεία για την απασχόληση στη Γερμανία έδειξαν ότι ο αριθμός των ατόμων εκτός της αγοράς εργασίας μειώθηκε τον Ιούνιο κατά 38.000 άτομα, περισσότερο από τις προβλέψεις αναλυτών του Reuters. «Σε μία πρώτη ματιά, τα νούμερα υποδηλώνουν ότι η γερμανική αγορά εργασίας έχει ήδη αφήσει πίσω της την κρίση. Σε μία δεύτερη ματιά όμως, ο υψηλός αριθμός των εργαζομένων μερικής απασχόλησης θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη εδώ, παρότι δεν είναι τόσο απειλητικοί», σημειώνουν. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,2%, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετεούς αποκλιμακώθηκε επίσης τρεις μονάδες βάσης, στο 1,44%, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού δίδει ανάσα και στις ομολογιακές αποδόσεις. Ωστόσο, οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη επανήλθαν στο 1,6%, πολύ κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους. 

Την καλύτερη επίδοση στην χθεσινή συνεδρίαση παρουσίασαν ωστόσο τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοσή τους να αποκλιμακώνεται πέντε μονάδες βάσης, στο 0,83%, παρά τη νέα προσφορά. Η Ιταλία εξέδωσε δύο ομόλογα διάρκειας πέντε και 10 ετών, με το κόστος δανεισμού στην πενταετία να αγγίζει στη δημοπρασία το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών άντλησε συνολικά 9 δισ.ευρώ από τα δύο παραπάνω ομόλογα καθώς και 1,5 δισ.ευρώ από έκδοση τίτλου με λήξη το 2030. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι αποδόσεις παρέμειναν σταθερές με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας τα 223 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 188 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Στην πενταετία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,04%, ενώ στη 10ετία παρέμεινε σταθερή στο 0,82% με το spread στις 107 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News