Business & Finance Τρίτη 29/06/2021, 20:16
ΟΜΟΛΟΓΑ

E.E.: Δεκαπλάσια της προσφοράς η ζήτηση για το 5ετές και 30ετές του Ταμείου Ανάκαμψης

E.E.: Δεκαπλάσια της προσφοράς η ζήτηση για το 5ετές και 30ετές του Ταμείου Ανάκαμψης

Ξεπέρασε τα 171 δισ.ευρώ η ζήτηση των επενδυτών στη δεύτερη έκδοση της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη καμπύλη ομολόγων που έχουν ως στόχο να στηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Η Ε.Ε. εξέδωσε σήμερα δύο ομόλογα, ένα πενταετές 9 δισ.ευρώ και ένα 30ετές 6 δισ.ευρώ, αντλώντας συνολικά 15 δισ.ευρώ και με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά περισσότερο από 10 φορές, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση σε καθένα από τα ομόλογα ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη που είχε καταγραφεί στην πρώτη έκδοση του 10ετούς στις αρχές του μηνός. «Η ζήτηση πάντως παραμένει υψηλή. Η αγορά ενδιαφέρεται για τους συγκεκριμένους τίτλους που αξιολογούνται στην κορυφαία επενδυτική βαθμίδα», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Κομισιόν αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού Γκερτ Ζαν Κούπμαν.

Περισσότερες εκδόσεις θα ακολουθήσουν στα τέλη Ιουλίου, ενώ οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων αναμένονται προς το τέλος του έτους. 

Πώς κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ

Αναφορικά με την αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, οι αποδόσεις τους παρέμειναν σταθερές έως ελαφρώς ανοδικές στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, στον απόηχο των νέων στοιχείων που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ξεπέρασε και πάλι το στόχο της ΕΚΤ για δεύτερο συναπτό μήνα. 

Μπορεί οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία να υποχώρησαν στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο έναντι 2,4% του Μαίου, όμως παρέμειναν και πάλι πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, που είναι κοντά αλλά ελαφρώς χαμηλότερα του 2%. «Η μικρή υπαναχώρηση του πληθωρισμού στη Γερμανία απλώς κρύβει τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και εντείνει τις φημολογίες ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει σύντομα συζητήσεις για άρση των μέτρων στήριξης», αναφέρει ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο -0,165%, χωρίς να απέχει και πολύ από το υψηλό μηνός του -0,146%, ενώ στη Γαλλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία παρέμεινε σταθερή στο 0,16%. Η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ είναι μέχρι στιγμής συγκρατημένη καθώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν πιο υποστηρικτική στάση παρά τις παρεμβάσεις των “γερακιών” και κυρίως του διοικητή της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν που ζητά πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για την τιθάσσευση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αυξηθεί 40 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε αύξηση του πληθωρισμού υποδηλώνει μεν ταχύτερη ανάκαμψη αλλά και σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, δεν σημειώθηκαν αξιόλογες μεταβολές με τις αποδόσεις να “μαζεύουν” οριακά. Χαρακτηριστικό και πάλι ο υψηλός όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που διαμορφώθηκε στα 172 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 0,82%, με το spread στις 105 μοναδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,02%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News