Business & Finance Δευτέρα 28/06/2021, 19:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Με πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – στάσιμη η ελληνική αγορά

Ομόλογα: Με πτώση οι αποδόσεις του ευρώ – στάσιμη η ελληνική αγορά

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αποτυχία του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία να κερδίσει έστω και μία περιφέρεια στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών να δίδει μία ανάσα στους Γάλλους επενδυτές. 

Παρότι δεν νίκησε ούτε το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η απόδοση του 10ετούς γαλλικού υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,16% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται ελαφρώς στις 34 μονάδες βάσης από 35 την Παρασκευή. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναλυτής της ING, Αντουάν Μπουβέ, η αγορά δεν αντέδρασε ιδιαίτερα στο αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές κρίνουν ότι δεν προδικάζει την έκβαση των προεδρικών τον προσεχή Απρίλιο.

Με ελαφρά κάμψη κινήθηκαν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς οι επενδυτές απέφυγαν τα μεγάλα ανοίγματα εν αναμονή των προκαταρκτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο καθώς και των στατιστικών για την αγορά απασχόλησης Ιουνίου στις ΗΠΑ. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,19%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, επικράτησε στασιμότητα, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 96 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 74 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,84% με το spread στις 106 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε και πάλι στο 0,04%.   

Ο Τζέικομπ Νέλ της Morgan Stanley αναμένει ωστόσο μία μικρή άνοδο των αποδόσεων τις επόμενες ημέρες, μία τάση που πιθανόν να καθοδηγηθεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ. “Στην Ευρώπη, καθότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε πιο χαμηλά επίπεδα από τις ΗΠΑ και με την ΕΚΤ να παραμένει ιδιαίτερα ήπια στις δηλώσεις της συνεχίζοντας να αγοράζει ομόλογα, οι αποδόσεις του ευρώ, παρότι καθοδηγούνται από τις αμερικανικές τον τελευταίο καιρό, παρουσιάζουν συγκρατημένη άνοδο καθώς υπάρχει η στήριξη της ΕΚΤ”, αναφέρει. 

Πιέσεις στις αποδόσεις ενδεχομένως να ασκήσει και η νέα μεγάλη προσφορά. Σύμφωνα με την ING, νέες εκδόσεις ομολόγων αξίας 30 δισ.ευρώ αναμένονται τις προσεχείς ημέρες από Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο θα προσελκύσουν οι νέες εκδόσεις της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News