Business & Finance Κυριακή 27/06/2021, 16:15
ΑΓΟΡΕΣ

IPOs: Η αγορά έχει «πάρει φωτιά» – Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η σημερινή έκρηξη;

IPOs: Η αγορά έχει «πάρει φωτιά» – Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η σημερινή έκρηξη;

Ποτέ άλλοτε η παγκόσμια αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών (IPO) δεν ήταν πιο «καυτή» απ΄ό,τι είναι σήμερα. Οι επιχειρήσεις σπεύδουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο με πρωτοφανή κεκτημένη ταχύτητα, προκειμένου να επωφεληθούν από τις τιμές μετοχών που βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ. 

Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, αντλήθηκε το ποσό ρεκόρ των 350 δισ.δολαρίων από IPOs, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 282 δισ.δολαρίων που αντλήθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Οταν οι αρχικές δημόσιες εγγραφές εκτινάχθηκαν στα ύψη προς το τέλος του 2020, τις εντυπώσεις έκλεψαν οι επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε τεχνολογίες οι οποίες υποστήριξαν την εξ αποστάσεως εργασία ή την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ οι λεγόμενες SPACs (εταιρείες ειδικού σκοπού που βοηθούν τις επιχειρήσεις να εισαχθούν στο χρηματιστήριο) πλημμύρισαν την αγορά.

Εφέτος, με τις μετοχές να συνεχίζουν τα ιστορικά υψηλά τους, η τάση διευρύνθηκε συμμετέχοντας στο “πάρτι” και άλλες εταιρείες από τον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και online λιανεμπορίου. 
Πληθώρα εταιρειών, από τη σουηδική εταιρεία γάλακτος από βρώμη Oatly Group έως την εταιρεία υποδημάτων Dr Martens, πώλησαν μετοχές το 2021. Ωστόσο, ο τεχνολογικός κλάδος εκπροσώπησε το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών. Η Didi Global θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες IPOs στις ΗΠΑ στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, εάν τελικά η κινεζική εταιρεία στον χώρο της ιδιωτικής μετακίνησης προχωρήσει στο σχέδιό της και πωλήσει μετοχές της αξίας 4 δισ.δολαρίων. 

«Οι αγορές από Νέα Υόρκη έως Χονγκ Κονγκ πήραν φωτιά στη διάκρεια του πρώτου εξαμήνου θυμίζοντας τις τελευταίες ημέρες της εποχής του dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990», αναφέρει ο Ααρον Αρτ, επικεφαλής της Goldman Sachs για την περιοχή Ασίας, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας.

IPOs: Η αγορά έχει «πάρει φωτιά» – Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η σημερινή έκρηξη;-1

Το κύμα των IPOs πυροδοτήθηκε από άφθονο χρήμα που έριξαν οι κεντρικές τράπεζες για να στηρίξουν την οικονομία αλλά και την αύξηση των μικροεπενδυτών, που έσπευσαν να αγοράσουν μέρος των μετοχών από τις πλέον ελκυστικές επιχειρήσεις. Η φρενήτιδα αυτή ευνόησε κα τις επενδυτικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίες απεκόμισαν μεγάλα κέρδη από την αναδοχή και προμήθειες από τον ρόλο συμβούλου που παρείχαν. Οι Citigroup και Goldman Sachs κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των συμβούλων και αναδόχων για τις φετινές IPOs. 

Ωστόσο, με τόσες πολλές επιχειρήσεις να σπεύδουν για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, η εν λόγω αγορά φαίνεται να φθάνει σε κορεσμό. Οι επενδυτές αρχίζουν να γίνονται ιδιαίτερα επιλεκτικοί και ενίοτε απρόθυμοι να πληρώσουν τις υψηλές αποτιμήσει ςπου ζητούν οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις για να μπουν στο χρηματιστήριο. Ως αποτέλεσμα, μία σειρά από πολλά υποσχόμενες μετοχές υποχώρησαν στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους και έκτοτε είτε έχουν διολισθήσει περαιτέρω είτε παρέμειναν στάσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η startup στη διανομή φαγητού Deliveroo, της οποίας η μετοχή υποχώρησε 26% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο Λονδίνο, ενώ η Oscar Health, η ασφαλιστική νεοσύστατη εταιρεία, «είδε» τη μετοχή της να υποχωρεί 40% από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

IPOs: Η αγορά έχει «πάρει φωτιά» – Πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η σημερινή έκρηξη;-2

Επίσης, η ρωσική Nord Gold απέσυρε την IPO της, επικαλούμενη την αβεβαιότητα και τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή χρυσού, ενώ η Genworth Financial ακύρωσε τον περασμένο μήνα την εγγραφή στο χρηματιστήριο του τμήματός της Enat Holdings. Επίσης, την Παρασκευή, η Geely Automobile απέσυρε την αίτησή της για δημόσια εγγραφή στο χρηματιστήριο της Σαγκάης. «Παρατηρείται ένας βαθμός κόπωσης μεταξύ των επενδυτών που σημαίνει μεγαλύτερη επιλεκτικότητα. Παρ΄όλα αυτά, πρόκειται για νούμερα ρεκόρ», αναφέρει ο Σάαντι Σούνταβαρ της Deutsche Bank. 

Περισσότερο εμφανής έχει γίνει η κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις SPACs, οι οποίες εκπροσώπησαν μεν το ήμισυ των κεφαλαίων που αντλήθηκαν στην αγορά IPO στο πρώτο τρίμηνο, όμως το μερίδιό τους έχει συρρικνωθεί 13% στο δεύτερο τρίμηνο. Επίσης, ένας δείκτης που παρακολουθεί τις IPOs με SPACs παρουσιάζει πτώση 23% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, όσο η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την ανιούσα, ο αριθμός των IPOs δεν πρόκειται να υποχωρήσει και η συνολική δραστηριότητα του 2021 αναμένεται να επισκιάσει το ρεκόρ των 420 δισ.δολαρίων του 2007. Η έκρηξη των IPO αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους έξι έως 12 μήνες, αναφέρει ο Ρομπ Λιτς, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκών αγορών μετοχικού κεφαλαίου της Jefferies Financial Group. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News