Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 15:38
ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ

Ερχεται νέος «χειμώνας» για το bitcoin;

Ερχεται νέος «χειμώνας» για το bitcoin;

Oι επενδυτές έζησαν το πρόσφατο επικό ράλι του bitcoin που το ανέβασε στο επίπεδο ρεκόρ των περίπου 65.000 δολαρίων τον φετινό Απρίλιο από τα μόλις 5.000 δολάρια που βρισκόταν το Μάρτιο του 2020. Τώρα, όμως βιώνουν την άλλη πλευρά του, καθώς υποχώρησε έως τα 29.002 δολάρια για να επανέλθει την Παρασκευή στα 32.212 δολάρια. 

Ωστόσο, όσο «άγριες» και εάν είναι οι τελευταίες μαζικές ρευστοποιήσεις, έχουν υπάρξει και χειρότερες στη διάρκεια 12χρονης ιστορίας του κρυπτονομίσματος.  

Από το 2012, το bitcoin έχει γνωρίσει 14 κύκλους ρευστοποιήσεων με πτώση άνω του 30%, εκ των οποίων οι έξι με «βουτιά» άνω του 50% και οι τρεις άνω του 80%, σύμφωνα με στοιχεία της Visual Capitalist. 

Oι μεγαλύτερες από αυτές τις ρευστοποιήσεις έλαβαν χώρα μετά από μία περατεταμένη περίοδο στασιμότητας. Πρόκειται για έναν κύκλο που οι επενδυτές συνηθίζουν να αποκαλούν «χειμώνα του κρυπτονομίσματος».

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2013, το bitcoin δεκαπλασιάστηκε και εν συνεχεία υποχώρησε 87% έως τον Ιανουάριο του 2016. Το 2017, η τιμή αυξήθηκε 20 φορές για να υποχωρήσει εν συνεχεία και πάλι 84% το επόμενο έτος. Δεν ανέκαμψε στο προηγούμενο υψηλό του έως τα τέλη του 2020. 

Το bitcoin καθοδηγείται κυρίως από το συναίσθημα και την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου, λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της DailyFX Πήτερ Χανκς. Οταν ένα ενεργητικό καθοδηγείται από αυτούς τους παράγοντες τότε αρχίζει να υποχωρεί, εξηγεί ο αναλυτής. «Θεωρώ ότι οδεύει προς περαιτέρω απώλειες. Εχοντας ήδη διαπεράσει πτωτικά το φράγμα των 30.000 δολαρίων, το επόμενο σημείο αντίστασης θα είναι τα 20.000 δολάρια. Εάν το διασπάσει και αυτό, τότε θα έχουμε χειμώνα για το κρυπτονόμισμα», επισημαίνει ο Πήτερ Χανκς. 

Το κάθε ράλι του κύκλου του bitcoin καθοδηγήθηκκε από μία νέα ομάδα αγοραστών που μπήκε στην αγορά του κρυπτονομίσματος και κάθε κύμα ρευστοποιήσεων συνοδεύθηκε από την αποχώρηση πολλών εξ αυτών. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και τώρα. Το μεγάλο πρόβλημα του bitcoin δεν είναι τα μέτρα πάταξης στην Κίνα ή τα αμφιλεγόμενα tweets του Ελον Μασκ, αναφέρει ο αναλυτής της JPMorgan Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου. Το πρόβλημα, λέει ο αναλυτής, είναι το χρήμα που εγκαταλείπει το συγκεκριμένο ενεργητικό. 

Ενδεικτικό το γεγονός ότι στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 8 Ιουνίου, τα funds που επενδύουν σε bitcoin γνώρισαν εκροές της τάξης των 79 εκατ.δολαρίων, σύμφωνα με την CoinShares. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή εβδομάδα εκροών συνολικής αξίας 211 εκατ.δολαρίων – στην πιο περατεταμένη περίοδο εκροών από τον Φεβρουάριο του 2018. Επιπλέον, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, οι εκροές έφθασαν τα 246 εκατ.δολάρια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News