Business & Finance Σάββατο 26/06/2021, 16:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νικητές και χαμένοι στο πρώτο εξάμηνο του 2021

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νικητές και χαμένοι στο πρώτο εξάμηνο του 2021

Κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, τράπεζες και πράκτορες στοιχημάτων είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους νικητές του πρώτου φετινού εξαμήνου για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ονόματα όπως Evolution AB, Porsche και Banco de Sabadell συνθέτουν μερικούς μόνο από τους πρωταγωνιστές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ενώ οι αδιαφιλονίκητοι νικητές της πανδημίας στη διάρκεια του 2020, όπως Just Eat Takeaway.com και TeamViewer, παρουσιάζουν φέτος αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

Οι φετινές κινήσεις αντανακλούν έναν κόσμο όπου οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις «γραμμές άμυνας» του 2020 για να περάσουν σε ολοένα και μεγαλύτερο ρίσκο. Οι κλάδοι που αναμένεται να επωφεληθούν από την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, όπως τράπεζες, αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευές, καθοδηγούν την ανοδική τάση, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας είναι η μοναδική υποκατηγορία της Ευρώπης που παρουσιάζει πτώση στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νικητές και χαμένοι στο πρώτο εξάμηνο του 2021-1

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Εταιρείες στοιχημάτων

Οι εταιρείες στοιχημάτων Kindred Group, Evolution AB και Entain είναι όλες μεταξύ των 10 κορυφαίων σε κέρδη μετοχών του Stoxx 600 στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, με κέρδη 60% και άνω. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Barclays, Tζέιμς Κλάρκ, η τάση συγκεντρωτισμού σε συνδυασμό με εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελούν τη «βασική κατευθυντήρια δύναμη» για τις τιμές μετοχών, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου οι ευκαιρίες από τη νομιμοποίηση των στοιχημάτων στον χώρο των σπορ συνεχίζουν να αυξάνονται. 
Για την Entain, καταλύτης για την άνοδο της μετοχής της υπήρξε η πιθανότητα ανανεωμένου ενδιαφέροντος για εξαγορά από την MGM Resorts International, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές. Αφού υπαναχώρησε από τη συμφωνία ύψους 11 δισ.δολαρίων τον Ιανουάριο, η αμερικανική εταιρεία καζίνο είναι πολύ πιθανόν να επανέλθει με νέα πρόταση εξαγοράς. 

Ηλεκτροκίνηση

Η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα έφερε κέρδη 42% στη Volkswagen και 69% στον μητρικό όμιλο Porsche. Οι μετοχές αυτές άρχισαν να εκτοξεύονται στα ύψη αφότου η VW ενθουσίασε τους επενδυτές το Μάρτιο με το σχέδιό τους να ξεπεράσει τη Tesla και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιοχανία ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2025. Η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης βρίσκεται ήδη στο μέσον μίας πολύ πιο “επιθετικής” εκστρατείας για στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς φιλοδοξεί να έχει μετατρέψει σε ηλεκτρικά το 70% των μοντέλων της έως τα τέλη της δεκαετίας. «Η μανία για την ηλεκτροκίνηση θα συνεχιστεί και θα αποτελέσει το βασικό σημείο αναφοράς για τη VW», αναφέρει ο αναλυτής της Bankhaus Metzler, Γιούργκεν Πίπερ, που βλέπει 53% δυναμική ανόδου για τη μετοχή. 

Ευρωπαϊκές μετοχές: Νικητές και χαμένοι στο πρώτο εξάμηνο του 2021-2

Τράπεζες

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μετατραπεί από τους παίκτες με την χειρότερη επίδοση το 2020 σε πρωταγωνιστές του τρέχοντος έτους. Οι επενδυτές αναμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα βάλει τέλος στην εποχή των μηδενικών ή άκρως χαμηλών επιτοκίων, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα έντοκα έσοδα και η κερδοφορία των τραπεζών. Σε αυτό έχουν συμβάλει ακόμη η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και η έντονη συναλλακτική δραστηριότητα στις αγορές.

Η τράπεζα με τα μεγαλύτερα κέρδη είναι η ισπανική Banco de Sabadell, με τη μετοχή της να καταγράφει άνοδο της τάξης του 70% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ενας βασικός λόγος είναι η πιθανότητα συγχώνευσής της με τη μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

Oι φημολογίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν επίσης ενισχύσει και τη μετοχή της ιταλικής Banco BPM κατά 57% με αναλυτές να βλέπουν την τράπεζα σε πιθανή συμφωνία με τη UniCredit. 

Royal Mail

Ακόμη ένας νικητής της πανδημίας που εξακολουθεί να παρουσιάζει κέρδη είναι η Royal Mail. Η μετοχή της ενισχύθηκε πέρυσι 49%, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ένωση των εργαζομένων της. Τώρα ο αναλυτής της Citigroup Σατίς Σιβακούμαρ βλέπει συνέχιση κερδών για την εταιρεία διανομής δεμάτων.  

Nordic Semiconductor ASA

Ως κατασκευάστρια επεξεργαστών για bluetooth συσκευές, η Nordic Semiconductor ωφελήθηκε τα μέγιστα από την αυξημένη ζήτηση για ασύρματα προϊόντα μετά τη στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία. Επιπλέον, οι φήμες ότι τα τσιπ της εταιρείας χρησιμοποιούνται στο AirTags της Apple στήριξαν επίσης τη μετοχή της, όπως επίσης και οι αναφορές ότι η STMicroelecronics ενδιαφέρεται για την εξαγορά της νορβηγικής εταιρείας. Η μετοχή της έχει ενισχυθεί 55% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει από το ιστορικό υψηλό της εν μέσω επενδυτικής υποβάθμισης της εταιρείας από αναλυτές.   

ΧΑΜΕΝΟΙ

Ανανεώσιμες

Από τους πρωταγωνιστές του 2020, οι εταιρείες στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι πλέον στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών, καθώς οι φθηνότερες μετοχές αξίας παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις από τις πιο ακριβές μετοχές ανάπτυξης. Η μετοχή των Vestas Wind Systems A/S και Siemens Gamesa Renewable Energy SA διαπραγματεύεται σε υπερβολικά υψηλά πολλαπλάσια των κερδών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Goldman Sachs, με τις κυβερνήσεις να δεσμεύονται ότι θα σταματήσουν την χρήση ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τα κριτήρια για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση, ο κλάδος είναι πολύ πιθανόν να ανταμοίψει τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. 

Οι πρωταγωνιστές του lockdown

H Deliveroo αποτέλεσε τη μεγάλη αρχική δημόσια εγγραφή στο Λονδίνο στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, όμως έκτοτε η μετοχή της παραμένει στάσιμη. Η μετοχή της υποχώρησε 26% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της στο χρηματιστήριο για να χάσει εν συνεχεία ακόμη μεγαλύτερο έδαφος. Αναλυτές βλέπουν ωστόσο μία δυναμική ανόδου 16% από τα σημερινά της επίπεδα, ενώ και η απόφαση για το αυτοαπασχολούμενο καθεστώς των εργαζομένων της έχει θετικό αντίκτυπο στη μετοχή της. 

Η Deliveroo δεν είναι όμως η μοναδική εταιρεία που ωφελήθηκε από τα lockdowns πέρυσι αλλά έχει υποχωρήσει φέτος 21%. Αντίστοιχα, η ανταγωνίστριά της Just Eat Takeaway.com έχει απωλέσει 17% της αξίας της, ενώ η TeamViewer 23%, αν και για την τελευταία για την πτώση ευθύνεται εν μέρει η κοστοβόρος συμφωνία χορηγείας με τη Manchester United.

Επίσης, η πολωνικό video games CD Projekt SA συνέχισε την καθοδική της πορεία από τη στιγμή που το παιχνίδι της Cyberpunk 2077 που παρουσίασε πέρυσι το Δεκέμβριο δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών. Αναλυτής της Santander Bank αναφέρει ότι η εταιρεία έχει ακόμη πολύ δρόμο για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.  

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News