Business & Finance Τετάρτη 23/06/2021, 23:18
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο Nasdaq με ώθηση από τη μετοχή της Tesla 

Την αμέριστη στήριξη στον τεχνολογικό δείκτη προσέφερε η μετοχή της Tesla

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ ο Nasdaq με ώθηση από τη μετοχή της Tesla 

Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ έκλεισε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο τεχνολογικός δείκτης της Wall Street, Nasdaq, βρίσκοντας τη σημερινή στήριξη από τη μετοχή της Tesla, ενώ αντιθέτως οι Dow Jones και S&P 500 κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

Η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς και προμήνυε ότι θα εξελισσόταν ομαλά. Από τη μία ήταν η χθεσινή κατάθεση του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και από την άλλη τα σημερινά στοιχεία για την δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων τον Μάιο.  

Χθες ο Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του στην υποεπιτροπή για τον κορωνοϊού στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Κογκρέσο, τόνισε ότι η Fed δεν προτίθεται να προβεί σε αυξήσεις των επιτοκίων υπό το φόβο της ανόδου του πληθωρισμού, ενώ απέφυγε να παράσχει οποιαδήποτε υπόσχεση αναφορικά με την απασχόληση. 

Οι δηλώσεις αυτές του Πάουελ κατεύνασαν σε μεγάλο βαθμό τα πνεύματα τα οποία είχαν οξυνθεί μετά την τελευταία συνεδρίαση της Fed, όπου 18 αξιωματούχοι της έκαναν λόγο για τουλάχιστον μια επιτοκιακή αύξηση μέσα στο 2023, νωρίτερα κατά ένα χρόνο από τις πρότερες εξαγγελίες.

Σήμερα εξάλλου είδαν το φως της δημοσιότητας τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση «σκαρφάλωσε» σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 62,6 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τις υπηρεσίες μπορεί να υποχώρησε και σχετικά αισθητά στις 64,8 μονάδες, από τις 70,4 μονάδες τον Απρίλιο, ωστόσο εξακολουθεί να είναι η δεύτερη υψηλότερη ανάγνωση του δείκτη στην ιστορία της εν λόγω έρευνας. 

Κι όμως παρά το γεγονός ότι οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street μπήκαν στα «πράσινα» μετά το άκουσμα από το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης, στη συνέχεια οι Dow Jones και S&P 500 έμειναν από δυνάμεις για κλείσει με απώλειες 0,21%, στις 33.874,24 μονάδες ο πρώτος και να υποχωρήσει κατά 0,11%, στις 4.241,84 μονάδες ο δεύτερος. 

Στην αντίπερα όχθη ο Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,13%, στις 14.271,73 μονάδες, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ. 

Την αμέριστη στήριξη στον τεχνολογικό δείκτη προσέφερε η μετοχή της Tesla, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με άνοδο 5,26%, μετά την ανακοίνωσή της ότι έχει ανοίξει έναν σταθμό φόρτισης με ηλιακή ενέργεια για επιτόπια αποθήκευση ενέργειας στην πρωτεύουσα του Θιβέτ Λάσα, την πρώτη της εγκατάσταση στην Κίνα.

Έξι από τους 11 κυριότερους κλάδους του S&P 500 κινήθηκαν ανοδικά, με τον χρηματοπιστωτικό να ξεχωρίζει με κέρδη 0,63%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News