Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 15:00
ΑΓΟΡΕΣ

Mαρκ Ζαντί: Ετοιμαστείτε για διόρθωση στις αγορές μετοχών και όχι μόνο

Mαρκ Ζαντί: Ετοιμαστείτε για διόρθωση στις αγορές μετοχών και όχι μόνο

«Ετοιμαστείτε για μεγάλη διόρθωση στην αγορά μετοχών».

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στους επενδυτές ο Μαρκ Ζαντί της Moody’s Analytics. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας προβλέπει ότι ο πιο «επιθετικός» τόνος της Φέντεραλ Ριζέρβ, που υιοθέτησε στην πρόσφατη συνεδρίασή της, θα οδηγήσει σε διόρθωση 10% έως 20% τις μετοχές. 

Σε αντίθεση όμως με τους απότομους κύκλους πτώσης των προηγούμενων ετών, ο Ζαντί δεν προβλέπει ταχεία ανάκαμψη καθότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι άκρως υπερτιμημένες. Για το λόγο αυτό, εκτιμά ότι θα χρειαστεί ένας χρόνος για να μπορέσει η αγορά να καλύψει τις απώλειές της. 

«Αντίθετοι άνεμοι αρχίζουν να πνέουν στην χρηματιστηριακή αγορά. Η Φέντεραλ Ριζέρβ με την πολιτική της φρενάρει την άνοδο επειδή η οικονομία αναπτύσσεται με πολύ πιο δυναμικό απ΄ό,τι αναμενόταν ρυθμό», αναφέρει ο Ζαντί σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Τrading Nation» του CNBC. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η διόρθωση έχει ήδη ξεκινήσει. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Dow Jones γνώρισε την προηγούμενη εβδομάδα τις μεγαλύτερες απώλειες απο τον Οκτώβριο του 2020, καταγράφοντας πτώση 3,45%. Ο S&P 500 κατέγραψε επίσης την χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ο Nasdaq σημείωσε απώλειες 1,28% από τα ιστορικά υψηλά του.

Ωστόσο, παρά την προειδοποίηση για διόρθωση της αγοράς, ο Ζαντί πιστεύει ότι η οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, επειδή η πτώση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι τιμές ενεργητικού είναι εξαιρετικά διογκωμένες και όχι με θεμελιώδη ζητήματα. Ο Ζαντί κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό εδώ και πολλούς μήνες. Κατά τον οικονομολόγο, ο πληθωρισμός αποτελεί ακόμη έναν παράγοντα που επηρεάζει τις μετοχές και τα ομόλογα και συνεπώς θεωρεί απίθανο οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων να συγκρατηθούν στο επίπεδο του 1,50% για μεγάλο ακόμη διάστημα. 

Οι μετοχές και τα ομόλογα όμως δεν είναι το μοναδικό ενεργητικό που θα επηρεαστεί από τη διόρθωση. Ο Ζαντί κάνει λόγο για ρευστοποιήσεις και σε εμπορεύματα και σε κρυπτονομίσματα. Επιπλέον ανησυχεί για το εάν οι τιμές στέγης θα καταφέρουν να παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News