Business & Finance Δευτέρα 21/06/2021, 14:04
ΑΓΟΡΕΣ

FAANG: Κινούνται ανοδικά αλλά όχι συγχρονισμένα

Τι άλλαξε από πέρυσι

FAANG: Κινούνται ανοδικά αλλά όχι συγχρονισμένα

Oι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών έχουν τραβήξει το δικό τους δρόμο το 2021, ο οποίος απέχει παρασάγγας από αυτόν του 2020, όταν οι αποκαλούμενες μετοχές FAANG είχαν τον πρώτο λόγο σε μία αγορά που καθοδηγείτο από την πανδημία του κορωνοϊού. 

Μετά από μία σύντομη κατάρρευση στις αρχές του 2020, οι μετοχές των Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix και του μητρικού ομίλου της Google, Alphabet ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη αγορά. Εν συνεχεία, συνέχισαν την ανιούσα, ωθώντας το δείκτη S&P 500 σε κέρδη 16% το 2020. 

Ωστόσο, φέτος καθώς η οικονομία κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος και οι εμβολιασμοί έχουν μετριάσει την ένταση της πανδημίας, αυτός ο συγχρονισμός έπαψε να υφίσταται. Οι επενδυτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους πέρα από τα οικεία αυτά ονόματα της τεχνολογίας, των οποίων οι δραστηριότητες γνώρισαν εντυπωσιακή ανάπτυξη στη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο στράφηκαν στην τεχνολογία για να εργάζονται και να κοινωνικοποιούνται από το σπίτι τους καθώς και να κάνουν online τις αγορές τους.

Παρότι οι μετοχές των Alphabet και Facebook καταγράφουν κέρδη 37% και 21% αντίστοιχα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Amazon σημειώνει άνοδο 7,1%, λιγότερο από την αντίστοιχη άνοδο 11% του δείκτη S&P 500. Oι Apple και Netflix τα πηγαίνουν χειρότερα, με πτώση 1,7% και 7,4% αντίστοιχα. 

Μεταξύ των μετοχών του S&P 500 που ξεπέρασαν την Apple – την εταιρεία του δείκτη με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση – υπάρχουν πολλές που επλήγησαν τα μέγιστα από την πανδημία, όπως η Carnival Corp. που ενισχύεται 30% φέτος και η American Airlines με κέρδη 41%. Μεγάλοι κερδισμένοι είναι επίσης και οι εταιρείες από τον τομέα ενέργειας. Με την ανάκαμψη της οικονομίας να βελτιώνει τις προοπτικές για πολλές μετοχές, οι επενδυτές πλέον δεν έχουν λόγο να στρέφονται σε αυτές που φαίνονται ακριβές, ειδικά αφότου η άνοδος του πληθωρισμού κάνει πολλούς να διερωτώνται πόσο γρήγορα θα αυξήσει τα επιτοκια η Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Ουσιαστικά αγοράζεις αυτές τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης – αξίας ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω – όχι επειδή ανακάλυψες κάποιο κρυμμένο θησαυρό. Το κάνεις επειδή απλώς υπάρχει μία γενικότερη στροφή σε αυτές», αναφέρει ο Κέιβιν Λάντις, που διαχειρίζεται το Firsthand Technology Opportunities Fund.

Αυτή η τάση όμως άρχισε να μετριάζεται πέρυσι το Νοέμβριο με την είδηση των εμβολιων. Οι μετοχές αξίας, που συναλλάσσονται σε πολλαπλάσια χαμηλότερα της λογιστικής τους αξίας και είθισται να είναι περισσότερο ευαίσθητες στην πορεία της οικονομίας, επιδόθηκαν σε ράλι. Το Μάρτιο, οι μετοχές αξίας ξεπέρασαν τις μετοχές ανάπτυξης με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάρκεια δύο δεκαετιών, παρότι τα κέρδη χάθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 
Mεταξύ των μεγάλων τεχνολογικών, η Alphabet και το Facebook επανεκίνησαν το ράλι, καθώς πήραν ώθηση από τη μεγάλη αύξηση των διαφημιστικών εσόδων τους, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Αντίθετα, η Netflix απογοήτευσε τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των συνδρομητών της μειώθηκε με την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων. 

Αυτά τα θεμελιώδη ζητήματα καθοδηγούν τώρα τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι οι όροι της αγοράς είναι τελείως διαφορετικοί από πέρυσι. Υπό αυτές τις συνθήκες οι άνοδος των τεχνολογικών δεν είναι συγχρονισμένη αλλά αφορά κάποια συγκεκριμένα ονόματα, που σημαίνει ότι δεν καταγράφουν κέρδη όλες οι τεχνολογικές επειδή μόνο και μόνο είναι δημοφιλείς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News