Business & Finance Σάββατο 19/06/2021, 19:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες χώρες ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στα κρυπτονομίσματα

Ποιες χώρες ψάχνουν σανίδα σωτηρίας στα κρυπτονομίσματα

Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν περισσότερο με το εάν θα παραμείνουν  μία εναλλακτική, υψηλού ρίσκου επένδυση ή θα εξελιχθούν σε mainstream μέσο πληρωμής, το οποίο θα ρυθμίζεται, θα ελέγχεται και θα είναι πιο σταθερό. Κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο, την ώρα που οι επενδυτές, μικροί και μεγάλοι, παρακολουθούν την ξέφρενη κούρσα. Για κάποιους όμως, τα κρυπτονομίσματα συνοδεύονται από πολύ μεγαλύτερες ελπίδες και λειτουργούν ως εν δυνάμει σανίδα σωτηρίας. 

Αυτό έδειξε πρόσφατα η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει επισήμως το Bitcoin ως νόμιμο νόμισμα. Ο σχετικός νόμος μάλιστα πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Η οικονομία του Ελ Σαλβαδόρ στηρίζεται σε υπερβολικό βαθμό στα χρήματα, που στέλνουν στις οικογένειές τους πολίτες της που εργάζονται στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας τα εμβάσματα αυτά ανέρχονται σχεδόν σε 6 δισ. δολάρια ή στο 1/5 του ΑΕΠ του 2019. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως. Αν και αναλυτές επί μήνες προειδοποιούσαν πως η κίνηση αυτή θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, από το οποίο η χώρα επιδιώκει να δανειστεί 1 δισ. δολάρια, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης την θεώρησαν απολύτως αναγκαία. 

Είναι λοιπόν άλλες χώρες έτοιμες να βαδίσουν στα βήματα του Ελ Σαλβαδόρ;  Ο Έντουαρντ Μόγια, επικεφαλής αναλυτής της OANDA, δηλώνει βέβαιος για αυτό στο Business Insider. «Πολύ σύντομα και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ελ Σαλβαδόρ για δύο βασικούς λόγους. Καθιστώντας το Bitcoin νόμιμο νόμισμα, θα προσελκύσουν επιχειρηματίες και επενδυτές του Bitcoin και θα μειώσουν το βάρος της αποστολής χρήματος στο εξωτερικό». 

Πράγματι, όταν ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσε την απόφαση να προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο, πολιτικοί άλλων αναδυόμενων οικονομιών έσπευσαν να αποκαλύψουν ότι έχουν εξίσου φιλόδοξα σχέδια για τα κρυπτονομίσματα. 

Ο Καρλίτος Ρετζάλα, βουλευτής της Παραγουάης, έγραψε στο Twitter: «Αυτή την εβδομάδα αρχίζουμε ένα σημαντικό πρότζεκτ για να φέρουμε την Παραγουάη στο προσκήνιο της παγκόσμιας καινοτομίας. Φτάνοντας στο “φεγγάρι” με #btc & paypal». 

Ο Γκαμπριέλ Σίλβα, βουλευτής του Παναμά, από την πλευρά του είπε ότι η χώρα του δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει πίσω στην κούρσα της υιοθέτησης των κρυπτονομισμάτων εάν θέλει να γίνει ένας προορισμός ελκυστικός για επενδύσεις τεχνολογίας και ευρύτερα για το επιχειρείν. 

Ο Βραζιλιάνος πολιτικός Γκίλσον Μάρκες και ο Αργεντίνος Φρανσίσκο Σάντσεθ, ήταν μεταξύ εκείνων που πρόσθεσαν το bitcoin στο προφίλ των λογαριασμών τους στα social media. 

Να θυμίσουμε ότι το Bitcoin, παρά την εντονότατη πίεση που δέχθηκε τους τελευταίους μήνες, εξακολουθεί να είναι 300% υψηλότερα σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. 

Το ψηφιακό νόμισμα της ΕΚΤ

Το έντονο ενδιαφέρον των αναδυόμενων δεν σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών θα μείνουν έξω από τον χορό των κρυπτονομισμάτων. Εκείνες όμως σχεδιάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Η ΕΚΤ πραγματοποίησε δημόσια διαβούλευση για το λεγόμενο ψηφιακό ευρώ. Κάλεσε τους πολίτες να απαντήσουν τι ζητούν από ένα ψηφιακό νόμισμα. 

Αυτό που πρωτίστως ψάχνουν σε ένα σοβαρό ψηφιακό νόμισμα με τη σφραγίδα της Ευρωζώνης οι πολίτες είναι προστασία της ιδιωτικότητας (43%). Ακολουθεί η ασφάλεια (18%) και τρίτη έρχεται η δυνατότητα για πληρωμές με το ψηφιακό ευρώ οπουδήποτε στη νομισματική ένωση (11%). 

Σημαντικό θεωρείται επίσης οι πληρωμές με ψηφιακό νόμισμα να μην φέρουν επιπλέον κόστος (9%), αλλά το και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και offline. 

Περισσότεροι από τα 2/3 των συμμετεχόντων αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα διαμεσολαβητών που θα προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο ψηφιακό ευρώ και πιστεύουν ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί στο υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα και σύστημα πληρωμών. Το 1/4 εκτιμά ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα καθιστούσε ταχύτερες και πιο φθηνές τις διασυνοριακές συναλλαγές. Μένει να φανεί πόσο γρήγορα μπορεί αυτό να γίνει πράξη.

Moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News