Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 17:57
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: «Προσγείωση» κάτω από τις 910 μονάδες 

Δεν άντεξε στις καθοδικές πιέσεις ο Γενικός Δείκτης και κατέγραψε πτώση 1,01%

Χρηματιστήριο: «Προσγείωση» κάτω από τις 910 μονάδες 

Αδυναμία να επεκτείνει το χθεσινό θετικό έδαφος έδειξε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δεν είχε την ορμή να μετριάσει περαιτέρω τις απώλειες της εβδομάδας, κατά την οποία ο Γενικός Δείκτης έχασε δύο ζώνες στήριξης: αρχικά των 920 μονάδων και σήμερα των 910 μονάδων. 

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο ΓΔ αποδυναμώθηκε κατά 1,01% και έκλεισε στις 905,55 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που καταγράφηκε στις 905,49 μονάδες. Το υψηλό ημέρας σημειώθηκε στις 915,84 μονάδες, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία ο τζίρος συναλλαγών ανέβασε ταχύτητα στο τέλος, και διαμορφώθηκε κοντά στα 88,90 εκατ. ευρώ, με τον όγκο να φθάνει τα 35,71 τεμάχια. 

Στις τράπεζες η μετοχή της Attica Bank συνέχισε απτόητη και σήμερα τις υψηλές πτήσεις, μετά τα ισχυρά χθεσινά κέρδη, ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με ενίσχυση της τάξεως του 3,26%. Αντιθέτως η μετοχή της Εθνικής απώλεσε 3,27% και ήταν η μετοχή με τη χειρότερη εικόνα του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Alpha, Πειραιώς και Eurobank (-1,39%, -1,04% και -0,40% αντίστοιχα).

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η μετοχή της Aegean ήταν εκείνη που ξεχώρισε και από τις ελάχιστες που κατάφεραν να διαφύγουν του αρνητικού κλίματος, καταγράφοντας κέρδη 2,26%, στην πρώτη εβδομάδα στην οποία εισήλθαν οι νέες μετοχές από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Ακολούθησε με άνοδο 1,66% η μετοχή της MIG, η μετοχή της Ελλάκτωρ και σήμερα κινήθηκε σε θετικό έδαφος (+0,98%) και πιο πίσω κινήθηκαν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ (+0,31% και +0,05% αντίστοιχα).

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και τα διεθνή, δείχνει ότι οι αναταράξεις από τα απόνερα των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι ακόμη ισχυρές. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι σημερινές απώλειες ήρθαν παρά τις δύο θετικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, αναθεωρώντας επί τα βελτίω τις προοπτικές για τη φετινή ανάκαμψη. Οι σημερινές αξιολογήσεις έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή του οίκου αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος, κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%.

Η DBRS προβλέπει ανάπτυξη 5% για το 2021 και 5% για το 2022, στο μέτριο σενάριό της. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του οίκου τοποθετούσαν το ελληνικό ΑΕΠ στο +4% για το 2021 και στο +5% για το 2022. Μόλις έναν μήνα μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, που είχε οδηγήσει σε προς τα πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομία, η Bank of America προχώρησε σε νέα, δυναμική αυτή τη φορά, αναβάθμιση. Ο αμερικανικός οίκος «βλέπει» τώρα ανάπτυξη 5,1% το 2021 (από 3,4% που περίμενε μόλις τον Μάιο).

Να σημειωθεί ότι τον «χορό» των αναβαθμίσεων έχει ανοίξει την περασμένη Παρασκευή η ING, της οποίας οι εκτιμήσεις ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξες, προβλέποντας ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% για την Ελλάδα, έναντι 3,2% που περίμενε πριν από έναν μήνα. Πλέον, είναι σαφές ότι μιλάμε για ένα μπαράζ από αναβαθμίσεις, αφού οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου απέδειξαν ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κινείται σε σαφώς υψηλότερη τροχιά από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Κι όμως, με τους οίκους αξιολόγησης να έχουν πλαισιώσει με ένα περισσότερο από αισιόδοξο περίγραμμα την ελληνική οικονομία, τον «τόνο» και στο Χρηματιστήριο Αθηνών έδωσε τελικά η αμερικανική οικονομία, μετά τις ανακοινώσεις της Fed, σύμφωνα με τις οποίες το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων έρχεται έναν χρόνο νωρίτερα – το 2023 αντί για το 2024 – την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται σε πολυετή υψηλά.

moneyreview.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News